grove-porienDe uitgangen van talgkliertjes noemen we poriën. Veel mensen vinden grove poriën een storend fenomeen. De norm is immers: hoe gladder de huid, hoe mooier. De cosmetische industrie speelt hier handig op in met de verkoop van ‘porie verkleinende serums of fillers’. Helaas, cosmetica kan er niet voor zorgen dat poriën kleiner worden. De poriën worden enkel opgevuld waardoor ze tijdelijk minder zichtbaar zijn.

Oorzaak grove poriën

Talg zorgt ervoor dat onze huid soepel blijft. Op de T-zone (voorhoofd, neus, naast de neus en kin) produceren de talgklieren meer talg of soms een teveel aan talg. Als er huidcellen rondom de uitgang van de talgklier blijven plakken, kan dit het talg blokkeren en zich op gaan hopen. Zo ontstaat er een verstopte porie of mee-eter. Wanneer een porie verstopt raakt met een mee-eter, kan deze na enige tijd wat oprekken en groter worden. De porie wordt dan zichtbaar als een klein gaatje. Het proces gaat verder tot er veel poriën zichtbaar worden, de huid wordt zodoende steeds grover van structuur.

Erfelijke aanleg voor een vette huid is een belangrijke factor; de één heeft een vettere huid dan de ander. Ouder worden speelt ook een grote rol. De elasticiteit en sterkte van de huid neemt geleidelijk af, waardoor de huid en de poriewanden slapper worden en minder gemakkelijk samentrekken. De poriën komen oppervlakkiger te liggen. Daarnaast kan het veelvuldig gebruik van cosmetica, vette crèmes of het onvoldoende reinigen van vuil, talg en make-up voor het slapen gaan zorgen dat poriën verstopt blijven en steeds grover worden.

Behandeling van grove poriën

Als u eenmaal grove poriën heeft gekregen is het vrijwel onmogelijk om het verschijnsel volledig terug te draaien. Een volwassen huid met zichtbare poriën kan geen glad kinderhuidje meer worden, hoe graag we dit ook willen. Dit komt nu eenmaal door het verouderen en alle veranderingen die de huid in de puberteit heeft doorgemaakt.

Wel is het mogelijk om met de juiste werkzame producten en behandelingen te voorkomen dat grove poriën groter worden, bovendien kan de huidstructuur nog wel verfijnd worden. Dat is natuurlijk niet mogelijk in één behandeling. Behandeling in kuurvorm is effectiever en ook (thuis)onderhoud is nodig voor een huid met grove poriën.

1. Fractionele laserbehandeling bij grove poriën

Grove poriën kunnen heel succesvol behandeld worden met de fractionele laser Erbium Glass 1565 nanometer. De scanner van de laser geeft heel nauwkeurig en gecontroleerd laserpulsen af met zeer hoge energie, die bundels warmte creëren in de lederhuid. Deze warmtebundels activeren in de weken na de behandeling de bindweefselcellen om nieuw bindweefsel aan te maken. Het nieuwe bindweefsel is sterker en elastischer, waardoor we geleidelijk, maar wel zeer duidelijk, kunnen zien dat de huid gladder en egaler wordt.
Meer over deze behandeling »

2. Acnétherapie bij grove poriën

Met het regelmatig ondergaan van een dieptereiniging worden de poriën geledigd en de huid grondig schoongemaakt. De huid met grove poriën kan verbeteren door middel van peelings en producten op basis van salicylzuur en retinol. Salicylzuur verwijdert de dode huidcellen, werkt ontstekingsremmend en kan tot diep in de porie doordringen. De schone poriën sluiten zich weer na de behandeling.
Meer over deze behandeling »

3. Micro-needling therapie bij grove poriën

Behandeling met de Dermapen, eventueel in combinatie met een vloeibare peeling, geeft in kuurvorm vaak een duidelijk zichtbaar resultaat aan de huidstructuur, ook op langer termijn. Deze behandeling kan ook afgewisseld worden met dieptereiniging. Met micro-needling therapie bereiken we ook de diepere huidlaag onder de opperhuid. Grove poriën liggen vaak diep. Met micro-needling kunnen we bindweefsel activeren, waardoor de ‘gaatjes’ op een natuurlijke manier van binnenuit geleidelijk opgevuld worden met eigen collageen. Dit maakt het reliëf geleidelijk steeds minder zichtbaar en daardoor verfijnt de huidstructuur.
Meer over deze behandeling »

4. Microdermabrasie bij grove poriën

Microdermabrasie is ook een van de behandelvormen voor grove poriën. Naast ‘verfrissen’ is het namelijk ook belangrijk dat de behandeling daadwerkelijk effect heeft in de diepte. Afhankelijk van uw huidtype geeft behandeling in kuurvorm, bijvoorbeeld eens per 3 of 4 weken, het meeste effect. Bij gebruik thuis van onze therapeutische producten van ZO Medical, ZO Skin Health en Medik8  zult u het effect van de therapie versterken en de resultaten kunnen onderhouden.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van grove poriën

De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.