hidradenitis-suppurativaHidradenitis supperativa wordt ook wel acné inversa of acné ectopica genoemd. Het is een chronische ontsteking van de huid. Hidradenitis supperativa komt voor in de gebieden waar de grote zweetklieren en haarzakjes zich bevinden, zoals de oksels, liezen en de binnenkant van de billen, schaamlippen, nek en onder de borsten.  De klacht komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hidradenitis kan ontstaan in de puberteit, maar ook op middelbare leeftijd. De pijnklachten die erbij voorkomen, kunnen flink van invloed zijn op de kwaliteit van het leven.

Kenmerken van hidradenitis supperativa

Er zijn verschillende stadia te onderscheiden. Het begint meestal met enkele oppervlakkige ontstekingen in de vorm van kleine rode puistjes (folliculitis). Geleidelijk ontstaan er diepere ontstekingen, die kunnen groot en pijnlijk zijn, we noemen ze ook wel abcessen, cysten en noduli.
Daarna kan het gebied groter worden. De ontstekingen zijn niet besmettelijk maar keren wel steeds terug. Hierdoor zien we geleidelijk littekenweefsel ontstaan, in de vorm van paarsige verkleuringen, verhardingen en ‘gaatjes’ in het bindweefsel (fistelgangen). In het laatste stadium kan er een groot diffuus gebied ontstoken zijn, met abcessen en fistelgangen die onderling verbonden zijn.

Oorzaak hidradenitis supperativa

Net als bij acné wordt het haarzakje afgesloten door huidcellen. Deze afsluiting zorgt voor ophoping van talg, huidcellen en bacteriën, waarbij de wand van het haarzakje en talgkliertje scheurt en de inhoud in het omliggende bindweefsel terecht komt. Daarna komt het ontstekingsproces op gang.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het komt dat de ene persoon er wel last van heeft en de ander niet. Er zijn wel factoren die een negatieve rol spelen bij hidradenitis supperativa, waarvan roken de belangrijkste is. Genetische aanleg, overgewicht, hormonale factoren, het gebruik van deodorant en scheren van lichaamsbeharing hebben ook negatieve invloed op het verloop van de huidaandoening en kunnen de klacht uitlokken.

Behandeling van hidradenitis supperativa

U doet er goed aan om te stoppen met roken en af te vallen als er sprake is van overgewicht. Daarnaast is het raadzaam om alleen katoen te dragen en de huid zo schoon mogelijk te houden. Meestal wordt er via de huisarts of dermatoloog medicamenteuze behandeling ingezet, met bijvoorbeeld orale antibiotica en corticosteroïden. De huidtherapeut kan u helpen met een combinatie van onderstaande therapieën:

1. Laserontharen bij hidradenitis supperativa

Permanente haarverwijdering met de Diode Lightsheerlaser voorkomt nieuwe afsluitingen van de haarzakjes en heeft ook positieve invloed op de ontstekingen.
Meer over deze behandeling »

2. Acnétherapie bij hidradenitis supperativa

Met dieptereinigingen, een onderdeel van acnétherapie, verwijdert de huidtherapeut de bestaande ontstekingen. Ook geeft zij advies en ondersteuning met effectieve therapeutische producten ter preventie van hidradenitis supperativa.
Meer over deze behandeling »

3. Littekentherapie bij hidradenitis supperativa

Pijnlijke, trekkerige en ontsierende littekens die het gevolg zijn van ontstekingen kunnen verfraaid en versoepeld worden met littekentherapie. Littekentherapie bestaat uit verschillende onderdelen, zoals littekenmassage, fractionele lasertherapie of siliconenpleisters.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van hidradenitis supperativa

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke aanpak het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.