acne
Wat is

acné?

Acné is één van de meest bekende huidklachten. Het is een aandoening van de talgklieren. Mee-eters en puistjes zijn de belangrijkste verschijnselen van acné. Ze ontstaan op delen van de huid die veel talgkliertjes bevatten, zoals het gezicht, het decolleté, de schouders en de rug.

Veel jongeren leveren strijd met acné, maar ook volwassenen kunnen er nog last van hebben. Acné is geen gemakkelijke huidklacht om mee te leven. Vaak brengt het last hebben van acné gevoelens van onzekerheid met zich mee.

Acné ontstaat meestal door een combinatie van factoren:

  1. Een verhoogde talgproductie
  2. Opstapeling van dode huidcellen
  3. Afsluiting van het talgklierkanaal
  4. Bacteriën die in haarzakjes en in talgklieren aanwezig zijn
Veelgestelde vragen

over acné

Om de huid soepel te houden wordt talg, een wasachtige substantie, geproduceerd. Als dode huidcellen samenklonteren aan de opening van een talgkliertje, raakt de porie afgesloten. Talg en dode huidcellen stapelen zich dan op onder de afsluiting. Hierdoor ontstaat een kleine witte mee-eter in de opening van de porie. De uitmonding van de talgklier gaat zich na enige tijd verwijden. Zo ontstaat een open mee-eter, te herkennen aan een zwart puntje. De druk loopt op en de talgklierwand scheurt open. Keratine en vloeibaar talg komen in de omliggende huid terecht. Dit is het begin van het ontstekingsproces van de talgklier. De bacterie genaamd Propioni Acnés die aanwezig is in de talgklier geeft ontstekingsstoffen af en veroorzaakt roodheid en zwelling.

  • Acné vulgaris: de ‘jeugdpuistjes’, de meest voorkomende vorm van acné. Acné vulgaris begint meestal in de puberteit. 85% van de jongeren heeft er in meer of mindere mate last van.
  • Acné comedonica: hierbij staan hoofdzakelijk zwarte en witte mee-eters op de voorgrond.
  • Acné conglobata: een ernstige vorm van acné en meestal herkenbaar aan de aanwezigheid van bulten en cysten, oftewel diepe ontstekingen van de talgklieren.
  • Acné excoriee des jeunes filles: een huidbeschadiging bij een milde acné door het voortdurend uitknijpen, krabben en peuteren aan kleine puistjes of korstjes. Dit zorgt voor een huid met wondjes, hyperpigmentaties en hypopigmentaties en littekens in het gezicht.
  • Acné tarda: acné bij volwassenen. Deze benaming wordt gebruikt voor acné bij vrouwen en mannen boven de 25 jaar. Kenmerkend voor acné tarda zijn mee-eters en puistjes rondom de kin en mond.
  • Acné-littekens: diepe ontstekingen van de talgklieren kunnen schade aanbrengen aan de bindweefselvezels in de lederhuid. De huidoppervlakte vertoont dan een reliëf, in de vorm van putjes of glooiende littekens.
  • Acné op de rug: van enkele puistjes en mee-eters tot grote ontstekingen; acné op de rug kan hardnekkig zijn.

Overige Acné gerelateerde huidaandoeningen

Hormonale schommelingen kunnen acné beïnvloeden en ook erfelijkheid speelt een rol. Daarnaast kan acné verergeren door voeding, zoals zuivelproducten en suiker, verkeerde huidverzorging, stress en het zelf uitdrukken van verstoppingen. De huidtherapeut probeert samen met de cliënt de oorzaken van de betreffende acnéklachten te achterhalen. Meer tips om acné thuis te behandelen leest u in dit blogbericht.

Mensen met acnéklachten proberen, soms wel jarenlang, allerlei middeltjes uit. Soms pakt het goed uit, maar het kan ook zijn dat de producten veel te agressief of juist te vet zijn voor hun huid. Acné kan juist verergeren door het gebruik van uitdrogende producten; de talgkliertjes hebben als reactie dat ze de droogte gaan compenseren met extra aanmaak van talg. U komt dan in een vicieuze cirkel terecht. De huid kan juist gevoelig reageren, met roodheden, schilfering of bultjes. De werkzame stoffen bereiken dan niet de ontstoken talgklieren, maar blijven de oppervlakte van de huid irriteren. Om huidschade en acné-littekens zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om niet te lang te wachten met de behandeling van acné. Zodra u bij Huidzorg Houten op consult komt, gaan we terug naar de basis. We onderzoeken het type acné en de mogelijke oorzaken. Wat speelt er precies en wat heeft uw huid op dat moment nodig? Soms is het beter om alles wat u al geprobeerd heeft even opzij te schuiven en met een schone lei te beginnen. De huidtherapeut begeleidt u hierbij.

Als u aanvullend verzekerd bent kan de behandeling van acné in het gezicht afhankelijk van uw aanvullend verzekeringspakket geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit uw zorgverzekering. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Een acnébehandeling kan uitgevoerd worden bij ieder huidtype.

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreekt u tijdens een vrijblijvend intakegesprek uw vragen, wensen en verwachtingen met één van onze huidtherapeuten. Na zorgvuldige screening en beoordeling van uw huidconditie geeft de huidtherapeut u persoonlijk behandeladvies en stelt zij een op u afgestemd behandelplan op en geeft een prijsindicatie. Als alles duidelijk voor u is kunt u, na ondertekening van de  behandelovereenkomst, tot behandeling overgaan.

Behandelingen

tegen acné

Onze acnébehandelingen hebben als doel de vorming van mee-eters en puistjes onder controle te krijgen en de door acné ontstane huidschade zoals een grove huidstructuur, vlekjes, roodheden en littekentjes zoveel mogelijk te herstellen.

De huidtherapeuten behandelen niet alleen de symptomen, maar zoeken ook naar een oplossing om nieuwe onzuiverheden te voorkomen. Zorgvuldige naleving van persoonlijk advies ten aanzien van de dagelijkse verzorging van uw huid en zo nodig aanpassingen in uw levensstijl zijn belangrijke onderdelen in de strijd tegen acné.

Er wordt altijd een persoonlijk behandelplan opgesteld. Indien nodig kunnen de acnébehandelingen gecombineerd worden met een aanvullende medicatie via de huisarts of dermatoloog.