acné-comedonicaWat is acné comedonica?

Acné comedonica is een vorm van acné waarbij mee-eters (comedonen) op de voorgrond staan. De ernst kan variëren van enkele mee-eters in het gezicht tot honderden mee-eters in een groot gebied. Acné comedonica komt voor in het gezicht, op de borst, rug en schouders.

Een huid met acné comedonica vertoont vrijwel geen ontstekingen, maar mee-eters kunnen uiteindelijk wel gaan ontsteken. Mee-eters zijn zichtbaar als zwarte puntjes en veroorzaken een reliëf aan het huidoppervlak, wat door veel mensen als enorm storend ervaren wordt.

Welke soorten mee-eters zijn er?

Er bestaan twee soorten comedonen: open comedonen en gesloten comedonen.

Open comedonen of ‘black heads’

Open comedonen worden ook wel ‘black heads’ genoemd omdat ze te herkennen zijn als zwarte puntjes in verwijde poriën. Veel mensen denken dat de zwarte kleur van de mee-eter vuil is, het betreft hier echter pigment dat afkomstig is van de huidcellen. Zwarte mee-eters komen veel voor op plaatsen waar de poriën grover zijn, zoals op en naast de neus, boven de wenkbrauwen en op de kin, maar ook op de rug en schouders, op de borst of decolleté en zelfs in de oorschelpen. De meeste mensen hebben een wel aantal black heads. Meestal zijn deze comedonen vrij onschuldig. Zodra ze in grote aantallen voorkomen, steeds groter worden of gaan ontsteken, kunnen ze zorgen voor een vergroving van de huid en huidschade.

Gesloten comedonen of ‘white heads’

Gesloten comedonen of onderhuidse comedonen noemen we ook ‘white heads’ omdat er witgelige bultjes net onder de opperhuid zichtbaar zijn. Deze comedonen hebben meestal geen opening en ze zijn pas zichtbaar bij het spannen van de huid. Ze zijn wel goed voelbaar en ontsteken gemakkelijk als men ze probeert uit te drukken. Dit slaagt vaak niet vanwege het stugge laagje huid wat er overheen ligt. Witte mee-eters brengen om deze reden meestal meer schade toe aan de huid dan black heads. Voorkeursplekken van white heads zijn het mondgebied, de kin en de kaaklijn.

Wat is de oorzaak van acné comedonica?

Er zijn vaak meerdere factoren die meespelen bij het ontstaan van mee-eters. De belangrijkste oorzaak is dat de talgklieren onder invloed van de toename van mannelijke hormonen, zoals tijdens de puberteit, meer talg produceren. Daarnaast is de hoornlaag, die bestaat uit dode huidcellen, meestal te dik. Deze dikke laag dode huidcellen sluiten de uitgang van de talgklier af. Afgestoten huidcellen klonteren aan de bovenkant van de talgklieruitgang samen. Zo ontstaan microcomedonen. Ondertussen gaat de aanvoer van talg onder de afsluiting gewoon door, waardoor talg ophoopt en een witte mee-eter ontstaat. Na een tijdje wordt de porie wijder en vormt deze zich tot een zwarte mee-eter. Als de druk in de talgklier te groot wordt, scheurt de talgklierwand open, waarbij keratine en talg in de omgevende lederhuid terechtkomen. Op deze manier ontstaat uiteindelijk een puist.

Wat kan je thuis doen tegen mee-eters?

Mee-eters kunnen zeer hardnekkig zijn, maar meestal kunnen ze zonder problemen verwijderd worden. Dit is echter alleen effectief als er ook iets gedaan wordt aan preventie van het ontstaan van nieuwe mee-eters. Thuis kunt u een grote bijdrage leveren aan het slagen van behandeling. Lees daar in dit blogbericht meer over.

Welke behandelingen zijn er tegen mee-eters?

Behandeling van acné comedonica bestaat uit het vakkundig verwijderen van bestaande mee-eters, onder controle krijgen van de talgproductie en het verdunnen van de verdikte hoornlaag. We combineren dieptereinigingen met chemische peelings en geven advies over producten met belangrijke exfoliërende ingrediënten die thuis gebruikt dienen te worden. Deze combinatie zorgt meestal binnen enkele weken voor verbetering.

Lees meer over de behandeling van acné comedonica: