acne conglobata
Wat is

acné conglobata?

Acné conglobata is een ernstige vorm van acné. Deze vorm is te herkennen aan onderhuidse witte mee-eters, pijnlijke rode bulten en diepe ontstekingen. Soms vloeien de ontstekingen in elkaar over en meestal zijn er grote gebieden aangetast. Mensen met acné conglobata kunnen ook last hebben van abcessen; een soort holtes gevuld met pus en bloed. Acné conglobata komt meestal voor in het gezicht en dikwijls zijn ook de schouders en rug aangetast. Acné conglobata is een vorm van acné die veel voorkomt bij jongens en mannen.

Veelgestelde vragen

over acné conglobata?

Acné conglobata begint meestal in de puberteit en kan tot op volwassenen leeftijd aanhouden. Mannelijke hormonen (testosteron) zorgen voor een versterkte talgproductie en veranderingen in de samenstelling van talg. Daarbij is er meestal sprake van een samenklontering van dode huidcellen bij de uitgangen van de talgklieren. Deze twee factoren zorgen voor een stagnatie in de talgafvoer. De P. Acnes bacteriën hebben de kans om in te werken en zich te vermenigvuldigen.

Talg wordt dan nog steeds aangevoerd en hoopt zich op in de porie. Hierdoor ontstaan open en gesloten mee-eters, oftewel zwarte puntjes en witte onderhuidse bultjes. De talgproductie gaat door, maar het talg kan niet worden afgevoerd. Er ontstaat druk, waardoor de wand van de talgklier openscheurt. Talg, hoornmateriaal en haarresten veroorzaken in de lederhuid heftige ontstekingsreacties, zichtbaar als rode bulten die vaak zeer pijnlijk zijn. Deze diepe ontstekingen zorgen voor post-inflammatoir erytheem (rode vlekken) en blijvende weefselschade in de vorm van putjes of een golvend aspect. Dit noemen wij acné-littekens.

Waarom de ene persoon acné conglobata krijgt en de andere persoon niet, kan te maken hebben met erfelijke aanleg en de gevoeligheid voor testosteron. Fysische factoren, zoals wrijving en zonlicht in combinatie met vochtige warmte en zweten, kunnen bestaande acné verergeren. Het is inmiddels door diverse onderzoeken aannemelijk geworden dat de consumptie van zuivelproducten en overmatige suikerinname tot verergering van acné kunnen leiden. Dit geldt uiteraard niet voor iedereen. Toch is het de moeite waard voor mensen met hardnekkige acné om eens kritisch naar hun eetgewoonten te kijken.

Thuis kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van acné conglobata.

  • Stop minimaal twee maanden met het eten en drinken van zuivelproducten en probeer het gebruik van suiker zoveel mogelijk te verminderen om te kijken welk effect dit heeft op uw huid. Bij positief resultaat kunt u dit voortzetten.
  • Zelf uitknijpen van ontstekingen kan uitbreiding van acné en vorming van acné-littekens betekenen, dus zit zo min mogelijk aan de huid.
  • Gebruik medicatie en huidproducten volgens voorschrift.
  • Daarnaast krijgt u van de huidtherapeut persoonlijke adviezen. Mensen die aan acné conglobata lijden moeten zich voorafgaand aan het behandeltraject realiseren dat er veel geduld, motivatie en toewijding nodig is voor een goed behandelresultaat. De cliënt en de huidtherapeut zullen intensief moeten samenwerken.
Behandelingen

tegen acné conglobata

Om het genezingsproces te bespoedigen adviseren wij acnétherapie te combineren met medicamenteuze behandeling. De huidtherapeut weet welke bijwerkingen en huidreacties, zoals droogte en schilfering, kunnen ontstaan bij het gebruik van lokale en/of systemische medicatie. Zo nodig past zij de behandeling aan op het voorgeschreven middel, eventuele bijwerkingen en de ernst van acné.

Behandeling van acné conglobata bestaat uit het vakkundig verwijderen van de bestaande comedonen en ontstekingen, onder controle krijgen van de talgproductie en het verdunnen van de verdikte hoornlaag. We combineren dieptereinigingen met peelings. Daarnaast adviseren wij welke producten met exfoliërende en ontstekingsremmende ingrediënten u thuis dient te gebruiken. Na genezing kunt u bij Huidzorg Houten terecht voor vermindering van acné-littekens.