acné excoriee
Wat is

acné excoriée des jeunes filles?

Acné excoriée des jeunes filles, of krabacné, is een vorm van milde acné waarbij niet zozeer ontstekingen of mee-eters op de voorgrond staan, maar juist krablaesies in het gezicht of op de rug. Acné excoriée des jeunes filles komt het meest voor bij vrouwen  tussen de 15 en 45 jaar, waarbij jonge meisjes de grootste groep vormen. Deze vorm van acné zien we overigens ook bij jongens en mannen.

Mensen met acné excoriée des jeunes filles hebben de neiging om hun huid voortdurend in de spiegel te controleren op oneffenheden. Ieder bultje, puistje of mee-etertje moet uitgeknepen worden. Meestal wordt dit geforceerd, waardoor de huid beschadigd raakt. Gevolg zijn beschadigingen als korstjes, acné-littekentjes, hypopigmentatie, postinflammatoire hyperpigmentaties en open wondjes.

Veelgestelde vragen

over acné excoriée des jeunes filles

Krabben of pulken aan de huid gebeurt vaak zonder erbij na te denken. Door het pulken raken mensen met acné excoriée in een soort roes, waarbij gedachten over de consequenties opzij worden gezet. Het geeft vaak een bepaald voldaan of opgelucht gevoel als er pus of opgehoopt talg uit de huid komt en deze weer gladder aanvoelt, ook al weten de meeste mensen dat hun huid er niet beter uit zal gaan zien naderhand. Veel mensen met acné excoriée hebben last van gevoelens van schaamte en onzekerheid over hun beschadigde huid. Dikwijls worden de beschadigingen gecamoufleerd met een dikke laag make-up.

Mensen kunnen ook obsessief bezig zijn met het uittrekken van ongewenste haartjes, pulken van ingegroeide haartjes, overmatig reinigen, friemelen aan storende hoekjes en haaltjes aan nagels, pulken aan eelt, moedervlekken of muggenbulten. Dit probleem wordt ook wel skin picking genoemd.

Acné excoriée des jeunes filles begint meestal bij een onderliggend huidprobleem, zoals een milde vorm van acné. De obsessie om aan de huid te moeten zitten kent pieken en dalen. Het krab- of pulkgedrag verergert vaak bij stress en spanning. Het kan minder worden bij afleiding, bijvoorbeeld tijdens vakantie of als er weinig spiegels in de buurt zijn. Bij de meeste mensen die er last van hebben is het eigenlijk meer iets als een slechte gewoonte, net zoiets als nagelbijten. Wanneer de klacht jarenlang aanhoudt en de huidschade ernstige vormen aanneemt, kan er sprake zijn van een psychische klacht of dwangstoornis.

Acné excoriéé des jeunes filles wordt meestal minder zodra nieuwvorming van mee-eters en puistjes uitblijft en de drang om aan de huid te pulken afneemt. Het feit dat de huid met regelmaat door de huidtherapeut op onzuiverheden wordt gecontroleerd, geeft de meeste patiënten met acné excoriée des jeunes filles een gevoel van rust. Met gebruik van de juiste therapeutische producten kunt u thuis onzuiverheden voorkomen en postinflammatoire hyperpigmentaties vervagen. De huidtherapeut geeft u graag persoonlijk advies. Meer adviezen voor thuis leest u in dit blogbericht.

Behandelingen

tegen acné excoriéé des jeunes filles

De huidtherapeut is zeer bekend met deze lastige gewoonte en neemt acné excoriée des jeunes filles buitengewoon serieus. Naast de behandeling van onderliggende huidproblemen en door het krabben ontstane huidschade, helpt de huidtherapeut door begrip te tonen, te adviseren en te begeleiden bij de ups en downs. Indien verbetering uitblijft, adviseren wij de klacht met uw huisarts te bespreken.

Met acnébehandelingen en  chemische peelings kunnen de huidtherapeuten de beschadigde en licht onzuivere huid op een gecontroleerde manier verbeteren. SkinPen microneedling is een effectieve methode om een huid met acné-littekens en huidverkleuringen die door krabben ontstaan zijn te egaliseren en te vergladden.