acnélittekensWat zijn acné-littekens?

Nadat een acné uitgedoofd is, kan de huid zich meestal weer redelijk herstellen. Bruine, rode vlekjes en vervagen na verloop van tijd bij de meeste mensen. Maar als de ontstekingen diep en hardnekkig waren, kunnen bindweefselvezels blijvend beschadigd zijn. De huid vertoont dan een reliëf, in de vorm van putjes of glooiende littekens of een grove huidstructuur. We noemen dit acné-littekens. Acné-littekens komen meestal voor de wangen, kin en schouders. De diepte van acné-littekens kan variëren. Acné-littekens kunnen moeilijk gecamoufleerd worden en het hebben van acné-littekens leidt soms tot grote cosmetische en psychosociale gevolgen.

Wat is de oorzaak van acné-littekens?

Vooral de aanwezigheid van diepe ontstekingen, zoals bij acné conglobata, resulteert meestal in littekenvorming. De gevoeligheid voor het ontstaan van deze acné-littekens verschilt van persoon tot persoon. Acné-littekens kunnen ook ontstaan door herhaaldelijk zelf uitknijpen van ontstekingen en mee-eters of pulken aan de huid.

Littekentjes en bruine en rode vlekjes kunnen ook ontstaan ten gevolge van andere huidaandoeningen, zoals keratosis pilaris, hidradenitis supperativa, folliculitis of ingegroeide haren. Mensen met een gekleurde huid hebben meer kans op pigmentverstoringen dan mensen met een blanke huid. Blanke huidtypen hebben dan weer sneller last van rode vlekjes op de huid.

Wat kan je thuis doen tegen acné-littekens?

Hoe langer het onderliggende huidprobleem onbehandeld blijft, hoe groter de kans op blijvende weefselbeschadiging. Het is dus van belang om op tijd in te grijpen en niet te lang met een acné rond te blijven lopen. De eerste stap naar verbetering is dan ook hulp zoeken voordat acné-littekens en andere huidoneffenheden een obsessie vormen. Aanvullend op de behandeling is het zinvol om therapeutische ingrediënten te gebruiken in uw huidproducten die pigmentvlekken vervagen en de celvernieuwing en aanmaak van collageen stimuleren. We geven u graag persoonlijk advies in onze kliniek.

Welke soorten acné-littekens zijn er?

  • Rolling littekens: grotere ‘glooiende’ ingezonken littekens
  • Boxcar littekens: ronde en ovale ingezonken littekens met een duidelijke rand
  • Icepick scars: deze littekens zijn 1 tot 2 mm groot, meestal gelokaliseerd in het gezicht. Deze ‘gaatjes’ kunnen tot diep in de lederhuid of zelfs onderhuid reiken en eindigen in een punt.
  • Grove poriën: grovere huidstructuur waarbij de openingen van de talgklieren verwijd zijn
  • Ingegroeide haren: een ontstekingsreactie met daarop volgend huidschade, door terug groeiende haren of scheerirritatie
  • Post inflammatoire erytheem: de rode vlekjes na acné of andere ontstekingen
  • Post inflammatoire hyperpigmentatie: de bruine pigmentvlekjes na acné of andere huidschade

Behandeling van acné-littekens

Gelukkig zijn er inmiddels diverse innovatieve behandelingen waarmee acné-littekens minder zichtbaar kunnen worden. De keuze van de behandelmethode hangt af van de diepte van de littekens en uw huidtype. Tijdens het eerste consult bespreekt de huidtherapeut met u wat voor u de meest geschikte behandeling is. Zodra uw acné grotendeels onder controle is, kunt u het verbeteringsproces voortzetten met onderstaande behandelmethoden.

Lees meer over de behandeling van acné-littekens: