acnelittekens
Wat zijn

acné-littekens?

Nadat acné uitgedoofd is, kan een huid zich meestal redelijk herstellen. Bij de meeste mensen vervagen bruine en rode vlekjes in de loop van tijd. Als de ontstekingen echter diep en hardnekkig waren, kunnen bindweefselvezels blijvend beschadigd zijn. De huid vertoont dan een reliëf, in de vorm van putjes, glooiende littekens of een grove huidstructuur. We noemen dit acné-littekens.

Acné-littekens komen het meest voor op de wangen, kin en schouders en kunnen in diepte variëren. Door de structuurverschillen is het vaak lastig om acné-littekens goed te camoufleren waardoor de littekens soms ook grote psychosociale impact kunnen hebben.

Veelgestelde vragen

over acné-littekens

De gevoeligheid voor het ontstaan van acné-littekens verschilt van persoon tot persoon. De aanwezigheid van diepe ontstekingen, zoals bij acné conglobata, resulteert vaak in littekenvorming. Acné-littekens kunnen ook ontstaan door herhaaldelijk zelf uitknijpen van ontstekingen en mee-eters of pulken aan de huid. Littekentjes, bruine en rode vlekjes kunnen ook ontstaan door andere huidaandoeningen, zoals keratosis pilarishidradenitis supperativa, folliculitis of ingegroeide haren. Mensen met een gekleurde huid hebben meer kans op pigmentverstoringen dan mensen met een blanke huid. Lichte huidtypen hebben juist weer sneller last van rode vlekjes.

Hoe langer het onderliggende huidprobleem onbehandeld blijft, hoe groter de kans op blijvende weefselbeschadiging. Het is dus van belang niet te lang rond te blijven lopen met acné maar tijdig advies in te winnen voordat acné-littekens en andere huidoneffenheden een obsessie kunnen vormen. Wij adviseren om naast de behandelingen ook thuisproducten met therapeutische ingrediënten te gebruiken die pigmentvlekken vervagen en de celvernieuwing en aanmaak van collageen stimuleren. We geven u graag persoonlijk advies in onze kliniek.

  • Rolling littekens: grotere ‘glooiende’ ingezonken littekens
  • Boxcar littekens: ronde en ovale ingezonken littekens met een duidelijke rand
  • Icepick scars: deze littekens zijn 1 tot 2 mm groot, meestal gelokaliseerd in het gezicht. Deze ‘gaatjes’ kunnen tot diep in de lederhuid of zelfs onderhuid reiken en eindigen in een punt.
  • Grove poriën: grovere huidstructuur waarbij de openingen van de talgklieren verwijd zijn
  • Ingegroeide haren: huidschade na een ontstekingsreactie, door teruggroeiende haren of scheerirritatie
  • Postinflammatoire erytheem: rode vlekjes na acné of andere ontstekingen
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie: bruine pigmentvlekjes na acné of andere huidschade
Behandelingen

van acné-littekens

Gelukkig zijn er inmiddels diverse innovatieve behandelingen waarmee acné-littekens minder zichtbaar kunnen worden. De keuze van de behandelmethode hangt af van de diepte van de littekens en uw huidtype. Tijdens het eerste consult bespreekt de huidtherapeut met u wat voor uw huid de meest geschikte behandeling is. Zodra uw acné grotendeels onder controle is, kunt u het verbeteringsproces voortzetten met onderstaande behandelmethoden.