acne tarda
Wat is

acné tarda?

Acné tarda is een vorm van acné die zich vooral voordoet bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Acné tarda wordt ook wel ‘volwassenenacné’ genoemd. Ongeveer 10% van de vrouwen vanaf 25 jaar krijgt last van acné tarda. Acné tarda komt voornamelijk voor op de kin, kaaklijn en wangen. Hierbij staan vooral ontstekingen en puistjes op de voorgrond en maar weinig mee-eters. Acné hebben op volwassenen leeftijd kan flink frustrerend zijn. Op deze leeftijd ben je voor je gevoel wel klaar met acné en verwacht je dit eigenlijk ook niet meer te krijgen.

Veelgestelde vragen

acné tarda

Er wordt aangenomen dat de oorzaak van acné tarda in de hormonale hoek ligt. Dikwijls verergert acné tarda enkele dagen voor de menstruatie. Soms kan een verstoring in de hormoonhuishouding een oorzaak zijn, zoals bij polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Veel vrouwen krijgen ook last van acné bij het veranderen van anticonceptiemiddel en na het plaatsen van de Mirena-spiraal.

Een belangrijke uitlokkende factor van acné tarda is stress. Chronische stress zorgt voor het vrijkomen van cortisol uit de bijnieren in ons lichaam. Dit is een mannelijk hormoon dat kan zorgen voor overmatige talgproductie en ontstekingsreacties in de huid. Niet voor niets wordt acné tarda veel gezien bij succesvolle, hardwerkende vrouwen.

Overmatige suikerinname zorgt door de opstoot van insuline voor hormonale onbalans in de huid. Roken, alcohol drinken en andere vormen van vervuiling werken acné tarda sneller in de hand. De toxinen die vrijkomen verstoppen de poriën en bevorderen de groei van bacteriën in de poriën.

Thuis kunt u proberen om bovenstaande verergerende factoren zoveel mogelijk te vermijden door een gezonde, evenwichtige leefstijl na te streven. Zelf uitknijpen van puistjes is meestal geen succes en kan resulteren in korstvorming, postinflammatoire hyperpigmentaties en acné-littekens. Een huidverzorgingsroutine met effectieve therapeutische ingrediënten kan de vorming van nieuwe ontstekingen voorkomen en helpen de huid weer te herstellen.

Behandelingen

tegen acné tarda

De behandeling van acné tarda kan bestaan uit acnébehandelingen en/of chemische peelings, gecombineerd met producten voor thuis die het effect onderhouden en ondersteunen. Indien de acné is uitgedoofd en u zich nog stoort aan eventuele littekentjes en pigmentvlekjes, kunt u behandelingen zoals SkinPen microneedling of EndyMed FSR overwegen. De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke aanpak voor uw huid het meest geschikt is.