acne vulgaris
Wat is

acné vulgaris?

Acné vulgaris, ofwel  jeugdpuistjes, is de meest bekende en meest voorkomende vorm van acné. Acné vulgaris zien we veel bij jongeren van 12 tot 22 jaar. Meisjes hebben vaker last van acné vulgaris dan jongens, maar het acnébeeld van jongens is meestal wat ernstiger. Soms blijft acné ook na de puberteit bestaan.

Mee-eters en puistjes zijn de belangrijkste verschijnselen van acné vulgaris. Ze ontstaan op delen van de huid die veel talgkliertjes bevatten, zoals het gezicht, schouders en rug. Acné vulgaris kan leiden tot schaamtegevoelens en onzekerheid.

Veelgestelde vragen

over acné vulgaris?

  • Zwarte comedonen of black heads: open mee-eters, talgpropjes in een verwijde porie
  • Witte comedonen of white heads: gesloten mee-eters, dus zonder een duidelijk opening van de talgklier
  • Puistjes: ontstekingen van de talgklier
  • Cysten: als ontstoken bulten samenvloeien tot grotere gebieden of ingekapseld worden in bindweefsel
  • Post-inflammatoir erytheem: rode vlekjes na het uitdoven van acné

Als acné vulgaris niet op tijd behandeld wordt kan men last krijgen van postinflammatoire hyperpigmentaties en acné-littekens.

Acné vulgaris ontstaat meestal door een combinatie van factoren, die ontstaan door een verandering van de hormoonhuishouding:

Overmatige talgproductie

De huid is te ‘vet’. Met name de mannelijke hormonen, de androgenen, stimuleren de talgklieren meer talg aan te maken. Ook de samenstelling van talg verandert.

Een verdikte hoornlaag

In de puberteit is de hoornlaag, die bestaat uit dode huidcellen, vaak verdikt. De afvoer van talg blokkeert door dode huidcellen rondom de poriën. De talgklieren raken door de grote aanvoer van talg in combinatie met een dikke hoornlaag verstopt. Door de afsluiting van de talgklier wordt deze steeds groter tot deze kan scheuren.

Groei van bacteriën

In de puberteit neemt ook de groei van bacteriën op de huid toe. De P. Acnes bacterie maakt prikkelende stoffen aan die ontsteking van de talgklieren uitlokt.

Overige uitlokkende factoren

Acné kan verergeren door het eten van bepaalde voeding zoals zuivelproducten en overmatige suikerinname, hormonale schommelingen, verkeerde huidverzorging, stress en zelf puistjes en mee-eters uitdrukken.

Behandelingen

tegen acné vulgaris?

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten behandelen veel jongeren met acné vulgaris. Afhankelijk van de ernst van acné wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Soms zal acnétherapie ondersteund moeten worden met medicamenteuze behandeling. Acnétherapie kan bestaan uit acnébehandelingen, chemische peelings, SkinPen microneedling en een effectieve huidverzorgingsroutine voor thuis.