allergische reactie
Wat is een

allergische reactie?

Een allergische reactie is een onvoorziene reactie van de huid op een bepaalde stof, het allergeen. Deze stof is gewoonlijk veilig, maar het afweersysteem van de betreffende persoon ziet de stof als vijandig. Het afweersysteem werkt op dat moment te hard en ongecontroleerd. Het gaat meestal om een contactallergie: contact van een bepaalde stof met de huid zorgt dan voor een ontstekingsreactie.

De reactie uit zich in roodheid, jeuk, zwelling en blaasjes op en in de buurt van de plaats waar contact is geweest met de stof. Als de huid vaak in contact komt met de stof, kan het chronisch worden en dit uit zich in een verdikte huid, schilfering, droogte en huidlijnen die duidelijker zichtbaar worden.

Soms kan er ook een eenmalige huidirritatie ontstaan door een bepaalde stof. Dit kan bij iedereen voorkomen en heeft dan niets te maken met het afweersysteem. Het gaat dan niet om een contactallergie.

Veelgestelde vragen

over allergische reacties

Meestal is zijn mensen al wel bekend met een bepaalde allergie, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een allergie kan jarenlang opgebouwd worden en ineens tot uiting komen. Kunstmatige toevoegingen aan producten zijn vaak de veroorzakers van allergische reacties. Denk hierbij aan conserveringsmiddelen, parfum, alcohol en kleurstoffen. Andere veel voorkomende allergenen zijn metalen (nikkel in sieraden bijvoorbeeld, rubber, lijm, planten en geneesmiddelen. Een beroepsgerelateerde allergie komt ook regelmatig voor, denk hierbij aan stoffen in haarkleurmiddelen (kapperseczeem).

Het ligt voor de hand, maar als u weet op welke stof u reageert, is deze vermijden natuurlijk het beste. Als de oorzaak van de allergische reactie niet bekend is, kunt u overwegen om een allergietest te laten doen bij de huisarts of dermatoloog. Door middel van plaktesten op de huid kan men achterhalen waar u allergisch voor bent. Soms is het nodig om op voorschrift van een arts tijdelijk een crème met corticosteroïden te gebruiken om de ontstekingsreactie te verminderen.

We kunnen adviseren om even helemaal te stoppen met uw producten om de huid te laten herstellen. Daarna kan het productgebruik weer geleidelijk opgebouwd worden. De huidtherapeut adviseert u hier graag bij met een persoonlijk productadvies. We zullen tijdens een consult de huidconditie beoordelen en kritisch naar het productgebruik kijken en waar nodig bijsturen.

We zullen u ook adviseren om een allergietest te laten doen als u nog niet op de hoogte bent waar u allergisch voor bent. Daarnaast zullen wij in samenspraak met u de reeds geplande behandelingen uitstellen of aanpassen tot de huid weer rustig is. Op een beschadigde huid kunnen veel huidbehandelingen niet toegepast worden.