atrofisch litteken
Wat is een

atrofisch litteken?

Bij een atrofisch litteken is er sprake van een tekort aan weefsel, waardoor de huid dunner en doorschijnender oogt. Dit duidt op een verminderde aanmaak van bindweefsel tijdens de wondgenezing. Door het tekort aan bindweefsel is er slechts een dunnere huidlaag die dieper in de huid verzonken ligt.

Veelgestelde vragen

over atrofisch litteken

Een atrofisch litteken kan ontstaan door verstoring van de wondgenezing. Deze verstoring kan veroorzaakt worden door diverse factoren, zoals hoge spanning of druk op de wond, infectie, slechte doorbloeding van het wondgebied, bestraling van de wond, kou, gebruik van bepaalde lokale therapeutische middelen of zogenaamde systemische medicijnen, bepaalde ziekten, eiwitgebrek, hoge leeftijd, roken en een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.

Aan atrofische littekens kunt u thuis helaas niet veel doen. Zodra een wond gesloten is, kunt u uit voorzorg wel siliconenpleisters of littekencrème gebruiken. Behandeling is effectiever wanneer atrofische littekens nog rozerood zijn, tot ongeveer een jaar na het ontstaan van het litteken. Wacht daarom niet te lang met behandeling.

Behandelingen

tegen atrofische littekens

Omdat onze huid een fantastisch herstelvermogen heeft, zetten huidtherapeuten de atrofische huid aan het werk door deze te prikkelen of gecontroleerd te beschadigen. Hierbij worden de huidcellen en bindweefselcellen als het ware wakker geschud. Zo worden alle huidlagen optimaal aan het werk gezet, waardoor littekenweefsel weer een klein beetje op de ‘normale’ huid gaat lijken.

Hierbij is het belangrijk om de huid tussen de behandelingen genoeg tijd en rust geven om weer nieuwe cellen en collageen aan te maken. Verbetering is een geleidelijk proces. Wees daarbij realistisch; littekenweefsel kan nooit volledig verdwijnen. Behandeling van atrofische littekens is gericht op het minder diep en opvallend maken van de littekens.

De keuze van behandeling is afhankelijk van de diepte en de uitgebreidheid van de littekens. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling zij het meest geschikt acht voor uw huid.