automutilatie littekens
Wat zijn

automutilatie littekens?

Automutilatie is een veelvoorkomend probleem onder zowel jongeren als volwassenen. Automutilatie begint vaak al op jongere leeftijd en komt meer voor bij meisjes dan bij jongens. De reden waarom iemand zichzelf beschadigd is voor geen enkele persoon hetzelfde. Achter ieder litteken en daarmee ieder persoon zit een eigen verhaal. Vaak ontstaat het als tegenwicht voor negatieve emoties zoals woede, angst, verdriet of eenzaamheid. Veel mensen die genezen zijn van de psychologische oorzaken houden littekens over die kunnen zorgen voor schaamtegevoelens.

Veelgestelde vragen

over automutilatie littekens

Mensen die zichzelf beschadigen zijn in eerste instantie niet bezig met de gevolgen van hun verwondingen. Vaak wordt de huid diverse malen op dezelfde plek beschadigd. Dit maakt dat de littekens uiteindelijk zo opvallend worden. Littekens door automutilatie komen vaak voor op de onderarmen, maar kunnen ook op de benen, buik, borsten en billen gelokaliseerd zijn. Meestal gaat het bij automutilatie littekens om krassen, letters, diepe schaafwonden of afdrukken van sigaretten.

Automutilatielittekens kunnen in de meeste gevallen minder opvallend worden gemaakt met behulp van diverse behandelmethoden. Deze behandelingen richten zich op verbetering van doorbloeding en pigmentatie van het litteken, waardoor het contrast tussen het litteken en de omliggende huid minder zichtbaar wordt. Door herstructurering van de collageenbundels zal de huid soepeler voelen en een gladder aanzien krijgen.

Behandeling wordt alleen aangeraden zodra de cliënt gedurende ruime tijd niet meer de behoefte heeft gevoeld om zichzelf te verwonden. Hierbij is het belangrijk om de huid tussen de behandelingen genoeg tijd en rust te geven om weer nieuwe cellen en collageen aan te maken. Verbetering is een geleidelijk proces. We wijzen erop dat men zich moet realiseren dat littekenweefsel nooit volledig kan verdwijnen. Behandeling van littekens door automutilatie is gericht op het minder diep en opvallend maken van de littekens.

De huidtherapeut bespreekt met u voor welke behandeling uw littekens in aanmerking komen en stelt met u een persoonlijk behandelplan op tijdens het intakegesprek. Wij snappen dat de drempel hoog kan zijn, maar we helpen graag waar we kunnen en gaan hier uiteraard zeer discreet mee om.