beenvaatjes
Wat zijn

beenvaatjes?

Beenvaatjes zijn kleine verwijde bloedvaten die voorkomen op de benen en de voeten. Deze oppervlakkige beenvaatjes worden ook wel Besenreiser of berkentakjes genoemd, omdat ze lijken op fijn vertakte boompjes. Ze kunnen ook streperig of stervormig zijn. Beenvaatjes hebben een rode, paarse of blauwe kleur. Ze zitten soms in kluwen bij elkaar geplakt. Beenvaatjes komen erg veel voor: een derde van de volwassen heeft er last van. Mensen met beenvaatjes kunnen soms ook klagen over gevoeligheid en een zwaar gevoel in de benen. Soms geven ze een jeukend en prikkelend gevoel. Maar bovenal vinden mensen (met name vrouwen) de verkleuringen niet mooi en willen zij er vanaf om esthetische redenen.

Veelgestelde vragen

over beenvaatjes

Beenvaatjes ontstaan bij het ouder worden, omdat de vaatwanden met de jaren verzwakken en verder van elkaar af gaan staan. Meestal is er ook sprake van erfelijke aanleg. Zwangerschap en langdurig staan en zitten, kunnen het ontstaan van beenvaatjes extra uitlokken.

Het is belangrijk om voldoende te bewegen, zodat de kuitspierpomp goed zijn werk kan doen. Bij een uitgebreide vorm van beenvaatjes adviseren wij om dagelijks therapeutisch elastische kousen te dragen. Deze verlichten niet alleen klachten zoals vermoeide benen, maar werken ook preventief op het ontstaan van nieuwe beenvaatjes of vasculaire klachten op latere leeftijd.

Behandelingen

tegen beenvaatjes

De verwijde vaatjes hebben geen functie meer in de bloedsomloop. Het vaatwandje is verslapt waardoor het bloed blijft stilstaan. Andere bloedvaten hebben de functie overgenomen, dus oppervlakkige beenvaatjes kunnen meestal zonder problemen verwijderd worden. De huidtherapeut onderzoekt de beenvaatjes tijdens het eerste consult en stelt voor u een persoonlijk behandelplan op.