brandwonden
Wat zijn

brandwonden?

Een brandwond is ook een beschadiging van de huid. Deze beschadiging kan oppervlakkig zijn of de gehele diepte van de huid betreffen. Er zijn eerstegraads, tweedegraads, tweedegraads en derdegraads brandwonden. Deze classificatie geeft de diepte van de brandwond aan. Een brandwond is één van de ergste verwondingen, waarbij de eerstegraads en tweedegraads brandwonden ook nog eens bijzonder pijnlijk zijn. Vaak blijven er na herstel van een brandwond nare littekens achter. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 110.000 mensen met uiteenlopende brandwonden behandeld in ziekenhuizen, bij de eerste hulp en bij de huisarts.

Veelgestelde vragen

over brandwonden

Een brandwond wordt veroorzaakt door warmte. Deze warmte kan komen door de zon, door vuur, hete vloeistof, een heet voorwerp, door elektriciteit of door een chemische stof. Hoe langer de warmte of chemische stof op de huid aanhoudt, hoe ernstiger de brandwond wordt. Na genezing kunnen er verdikte littekens (hypertrofische littekens) achterblijven of juist dunner littekens die als het ware verzonken liggen in de huid (atrofisch litteken).

Na behandeling in het ziekenhuis of door een arts, kun u thuis verbetering van de littekens bevorderen zodra de brandwond goed is genezen.

Er worden vaak sciliconenpleisters- of gel voorgeschreven, die iedere dag gebruikt moeten worden. De siliconen sluiten de huid af en zo wordt een milieu gecreëerd, waarbij het vochtgehalte in het litteken verhoogd wordt. Het litteken wordt hierdoor vlakker, soepeler en de kleur verbetert. Meestal moet dit drie tot zes maanden worden volgehouden.

In sommige situaties wordt het dragen van een drukpak aangeraden bijvoorbeeld bij een tweedegraads of derdegraads verbranding of wanneer er een huidtransplantatie is uitgevoerd. Het drukpak zorgt voor plattere littekens, minder jeuk en bescherming van de kwetsbare huid. Een dergelijk pak moet minstens een jaar gedragen worden. Daarnaast is het gebruik van littekencrème zinvol ten behoeve van hydratatie van het litteken en bevordering van het huidherstel.

Behandelingen om

brandwonden minder opvallend te maken

Mensen met brandwondlittekens willen graag dat de littekens minder opvallend worden en dat deze soepeler en minder trekkerig voelen. Wij kunnen dit bereiken door een behandeling met EndyMed 3DEEP INTENSIF, eventueel gecombineerd met de EndyMed 3DEEP FSR. Met deze behandelingen stimuleren we het bindweefsel om gezond collageen en elastine aan te maken, waardoor het littekenweefsel soepeler wordt. Ook de kleur van het litteken verbetert en littekens worden vlakker.