bultjes & wratjes
Wat zijn

bultjes en wratjes?

Geleidelijk aan laat de tand des tijds zijn sporen na op onze huid. Vanaf onze 30ste levensjaar krijgen de meeste mensen wel last van bultjes, wratjes, ruwe plekjes en vlekjes op de huid. Soms ontstaan ze alleen in het gezicht, maar het kan ook elders op het lichaam.

De onschuldige bultjes en wratjes noemen we goedaardige huidtumoren. Een goedaardige tumor is een plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen. Goedaardige huidtumoren kunnen uit verschillende bestanddelen bestaan. Ze kunnen opkomen door een woekering van bindweefselvezels, door afsluiting van talgklieren, door stuwing in de oppervlakkige bloedvaatjes of door ontstekingen.

Veelgestelde vragen

over bultjes en wratjes

Bij veel goedaardige huidtumoren is de oorzaak niet geheel duidelijk. Meestal speelt erfelijke aanleg een grote rol, samen met overmatige blootstelling aan zonlicht en het ouder worden. De meeste goedaardige huidtumoren ontstaan op latere leeftijd, enkele zijn aangeboren.

De meest voorkomende goedaardige huidtumoren zijn:

Bovengenoemde goedaardige huidtumoren kunnen door de huidtherapeut behandeld worden.

Los van het voorkomen van overmatige blootstelling aan UV-straling, is het vrijwel onmogelijk om goedaardige huidtumoren zelf te voorkomen of te behandelen. De meeste huidtumoren zijn gelukkig onschuldig. Hoewel het een veel voorkomend verschijnsel is, ziet men over het algemeen toch liever een egale, gladde huid. Vanuit cosmetisch oogpunt kiezen veel mensen er daarom voor om goedaardige huidtumoren te laten verwijderen.

Behandelingen

tegen goedaardige huidtumoren

Tijdens het consult worden de goedaardige huidtumoren bekeken en beoordeeld. Via een dermatologisch model worden de kenmerken in kaart gebracht. Er wordt gelet op de plaats, rangschikking, omvang, vorm, omtrek, kleur en type. Er zijn een aantal aandachtspunten waar de huidtherapeut naar zal vragen. We willen bijvoorbeeld weten hoe lang de plek er zit, of deze pijn doet, of het van kleur/vorm verandert, of het weleens bloedt en of er bijvoorbeeld huidkanker in de familie voorkomt. Ook vragen wij naar uw huidgenezing. Bij de geringste twijfel zal de huidtherapeut besluiten niet te behandelen en u doorsturen naar uw huisarts. Bij Huidzorg Houten kunnen we goedaardige huidtumoren met diverse behandelmethoden nauwkeurig verwijderen, zonder dat er huidschade ontstaat of littekens achterblijven. Alleen het betreffende wratje of bultje wordt behandeld. Er komt een korstje op het behandelde plekje en dit zal er na enige dagen vanzelf afvallen.