cafe-au-lait-vlek
Wat is een

café-au-lait-vlek?

De café-au-lait vlek dankt zijn naam aan zijn egale koffiekleur. Het gaat vaak om ronde of ovale hyperpigmentatie met een scherpe begrenzing. Meestal betreft het één vlek, zonder pigmentvlekjes eromheen. Ongeveer 10-20% van de bevolking heeft een café-au-lait vlek. Veel mensen worden er ermee geboren. De café-au-lait vlek kan ook op jeugdige leeftijd ontstaan. De vlek zal daarna niet meer spontaan verdwijnen.

Veelgestelde vragen

over huidveroudering

De pigmentcellen geven op de plaats van de café-au-lait vlek meer pigment af. Ook is de concentratie van pigment tussen de huidcellen is groter. We weten niet precies hoe dat komt.

Een café-au-lait vlek is onschuldig, wordt bijna nooit vanzelf groter en kan ook niet kwaadaardig worden. Toch willen sommige mensen er graag vanaf vanuit cosmetisch oogpunt. Bleken of peelen doet vrijwel niets, daarvoor ligt het pigment te diep in de huid. De vlek kan lichter worden met behulp van IPL (lichtflitstherapie) of laser. Daar zijn wel meerdere behandelingen voor nodig. Volledig laten verdwijnen is vrijwel onmogelijk, maar mensen zijn vaak tevreden als de vlek minder opvalt.

Behandelingen

tegen een café-au-lait vlek