couperose
Wat is

couperose?

Onze huid bevat duizenden bloedvaatjes die de huid voorzien van voeding en zuurstof en afvalstoffen juist afvoeren. Wanneer de vaatwanden verzwakt zijn en de huid dunner wordt, kunnen de vaatjes verwijden en zichtbaar worden aan het huidoppervlak. Een netwerk van vele gesprongen bloedvaatjes samen noemen we couperose.

Couperose is rood tot paars van kleur en komt meestal voor in het gezicht, zoals op de:

  • de neus en neusvleugels
  • de wangen
  • de kin
  • de zijkanten van de hals
  • het decolleté

Een spider naevus is ook een gesprongen bloedvaatje en heeft de vorm van een spinnetje. De ronde bultjes of stipjes op het lichaam worden ook wel kersenwratjes genoemd.

Veelgestelde vragen

over couperose

Couperose ontstaat meestal op middelbare leeftijd en gaat vaak gepaard met huidveroudering. Erfelijke aanleg speelt een rol en overmatige blootstelling aan zonlicht speelt ook een belangrijke factor. Daarnaast kan couperose verergeren door roken, alcohol, zwangerschap, extreme temperatuurwisselingen en medicatie, zoals bloedverdunners. Couperose kan ook een symptoom zijn van rosacea.

Het is mogelijk om couperose te camoufleren, maar het kan ook prettig zijn om zonder make-up door het leven te kunnen gaan. U kunt zelf helaas niet veel doen om couperose thuis aan te pakken, wel kunt u proberen om verergerende factoren te vermijden en de juiste thuisproducten gebruiken. Het is bekend dat couperose zich uitbreidt indien u er niets aan laat doen.

Welke behandelingen

zijn er tegen couperose?

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten zijn gespecialiseerd in de behandeling van roodheid en beschikken over innovatieve IPL- en laserapparaten. De gesprongen bloedvaatjes hebben geen functie meer in de huid en daarom kan couperose veilig verwijderd worden. Daarnaast helpen wij graag door middel van advies over producten die geschikt zijn voor een gevoelige en kwetsbare huid.