couperoseWat is couperose?

Onze huid bevat duizenden bloedvaatjes die de huid voorzien van voeding en zuurstof en afvalstoffen juist afvoeren. Wanneer de vaatwanden verzwakt zijn en de huid dunner wordt, kunnen de vaatjes zichtbaar worden aan het huidoppervlak. Een netwerk van vele gesprongen bloedvaatjes samen noemen we couperose. Couperose is rood tot paars van kleur en komt meestal voor in het gezicht, zoals op de konen, de neus, de neusvleugels, de wangen,de kin, de zijkanten van de hals (Poikyloderma van Civatte) en het decolleté.

Een spider naevus is ook een gesprongen bloedvaatje en heeft de vorm van een spinnetje. De ronde bultjes of stipjes op het lichaam zijn meestal ‘hemangiomen’ en worden in de volksmond ook wel kersenwratjes genoemd.

Wat zijn de oorzaken van couperose?

Couperose ontstaat meestal op middelbare leeftijd en gaat vaak gepaard met huidveroudering. Erfelijke aanleg speelt een rol en overmatige blootstelling aan zonlicht speelt ook een belangrijke factor. Daarnaast kan couperose verergeren door roken, alcohol, zwangerschap, extreme temperatuurwisselingen en medicatie, zoals bloedverdunners. Couperose kan ook een symptoom zijn van rosacea.

Wat kunt u thuis doen aan couperose?

Het is mogelijk om couperose te camoufleren, maar het kan ook prettig zijn om zonder make-up door het leven te kunnen gaan. U kunt zelf helaas niet veel doen om couperose thuis aan te pakken, wel kunt u proberen om verergerende factoren te vermijden en de juiste thuisproducten gebruiken. Het is bekend dat couperose zich uitbreidt indien u er niets aan laat doen.

Welke behandelingen zijn er tegen couperose?

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten zijn gespecialiseerd in de behandeling van roodheid en beschikken over innovatieve IPL- en laserapparaten. De gesprongen bloedvaatjes hebben geen functie meer in de huid en daarom kan couperose veilig verwijderd worden. Daarnaast helpen wij graag door middel van advies over producten die geschikt zijn voor een gevoelige en kwetsbare huid.

Lees meer over de behandeling van couperose: