Dermatitis perioralis betekent letterlijk: ‘ontsteking van de huid rond de mond’. Het wordt ook weleens ‘clownseczeem’ genoemd. Het komt voor rondom de mond, op de neuslippenplooi en op de kin. Soms zien we het ook in de buurt van de ogen of naast de neus.

Dermatitis perioralis kenmerkt zich door gebieden met kleine rode bultjes en puistjes, samen met vurige roodheid van de huid en eventueel schilfertjes. Het kan gemakkelijk verward worden met rosacea. Meestal hebben (jonge) vrouwen er last van. Het kan spontaan verschijnen en opvlammen, maar ook weer tijdelijk uitdoven.

Oorzaak dermatitis perioralis

We kunnen niet altijd een duidelijke oorzaak vinden voor dermatitis perioralis. De mensen die er last van hebben klagen vaak over een gevoelige huid. Soms kan eczeem de achterliggende oorzaak zijn, samen met veelvuldig gebruik van corticosteroïdenzalf. Chronische huidirritatie door gebruik van verkeerde huidcrèmes of cosmetica kan ook een rol spelen.

Behandeling van dermatitis perioralis

Uw dermatoloog of huisarts kan u een lage dosering van lokale antibiotica adviseren. Het kan de ontstekingsreactie tijdelijk uitdoven, maar uw huid ook droger maken. Mocht u corticosteroïden gebruiken, dan kan het geen kwaad om dit voorzichtig af te bouwen of (tijdelijk) te staken. Ook kunt u terecht bij de huidtherapeut voor behandeling.

1. Acnétherapie bij dermatitis perioralis

Bij Huidzorg Houten zien we dat mensen met dermatitis perioralis baat kunnen hebben bij het regelmatig ondergaan van een dieptereiniging, peelings of een dieptereiniging in combinatie met een milde microdermabrasiebehandeling. Deze behandeling dooft de ontstekingsreactie, vergroot de huidweerstand en zorgt voor sneller herstel.
Meer over deze behandeling »

2. Productadvies bij dermatitis perioralis

De huidtherapeut kan u adviseren wat u thuis het beste kunt doen op het gebied van persoonlijke verzorging. Therapeutische producten met een hoog percentage vitamine C hebben een ontstekingsremmende en egaliserende werking. Huidvernieuwing en schadeherstel worden gestimuleerd door producten met krachtige retinol. De ‘ademende’ foundation Lycogel beschermt de huid voor UV-straling, zorgt voor sneller huidherstel en remt tevens ontstekingen. Wij geven u graag persoonlijk advies bij Huidzorg Houten.

Meer informatie over de behandeling van dermatitis perioralis

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.