dermatosis papulosa nigra
Wat zijn

dermatosis papulosa nigra?

Dermatosis papulosa nigra zijn kleine bruinzwarte bultjes op de gepigmenteerde huid. Dit zijn volledig goedaardige huidtumoren, ze komen veel voor op de wangen, slapen en voorhoofd, maar ook in de hals en op de borst. Dermatosis papulosa nigra zien we veel bij mensen met een donker huidtype en Aziatische mensen. Het komt voor bij zowel vrouwen als mannen. Dermatosis papulosa nigra is een variant van verrucae seborrhoicae (ouderdomswratten) en eveneens niet besmettelijk. De bultjes hebben een doorsnede van 1 tot 3 mm en zijn meestal licht verheven.

Veelgestelde vragen

over dermatosis papulosa nigra

De vorming van dermatosis papulosa nigra begint meestal vanaf het 40ste levensjaar en neemt toe bij het ouder worden. Het is niet bekend wat de oorzaak is van dermatosis papulosa nigra. UV-straling zou een uitlokkende factor kunnen zijn en meestal is er sprake van erfelijke aanleg. Er zijn geen manieren om de vorming van de bultjes te voorkomen.

Indien de bruinzwarte bultjes in het gezicht of op het lichaam cosmetisch storend zijn, kunt u ze laten verwijderen door de huidtherapeut. In de meeste gevallen blijkt behandeling zeer succesvol. De huid zal hierdoor een gladder en egaler aanzien krijgen. De huidtherapeut gaat nauwkeurig te werk en verwijdert alleen de verheven huid, zodat het risico op littekens of pigmentverschuivingen zeer klein is.

Behandelingen

tegen dermatosis papulosa nigra