donkere kringen
Wat zijn

donkere kringen?

Iedereen heeft weleens last van donkere kringen door een korte nacht, ziekte of een periode met stress. Dit euvel is dan meestal van tijdelijke aard en trekt weer weg als iemand goed slaapt, weer opgeknapt is of geen stress meer heeft. Er zijn ook varianten die blijvend zijn en verergeren als we ouder worden. Er is dan een donkere waas zichtbaar onder de ogen door overtollig pigment of doordat de bloedvaatjes door de huid heen schemeren.

Veelgestelde vragen

over donkere kringen

Donkere kringen als gevolg van pigmentvorming kunnen ontstaan doordat de huid langere perioden belast wordt. Dit kan komen door een allergie, zoals hooikoorts, waardoor iemand veel in de ogen wrijft of het kan door eczeem uitgelokt worden. Door die wrijving en huidirritatie kunnen de pigmentcellen gestimuleerd worden en overtollig pigment aan gaan maken. Ook is er een oorzaak van pigmentvorming die erfelijk is. Dit wordt veel bij Hindoestaanse mensen gezien. Deze vorm is lastig te behandelen.

Diepliggende ogen zijn erfelijk bepaald. Vaak is de bindweefsellaag wat dunner en zie je een donkere verkleuring onder de ogen, omdat de bloedvaatjes door de huid heen schemeren. Soms is het traangootje ook wat dieper gelegen en kan dit ook een donkere verkleuring geven.

Bij het ouder worden van de huid wordt de huid dunner en slapper, zeker rond de ogen. Doordat de huid dunner wordt, vallen de bloedvaatjes meer op. Dit geeft een rode of blauwige verkleuring. Er ontstaan vaker wallen onder de ogen bij het ouder worden wat schaduw onder de ogen creëert.

Het is mogelijk om de huid onder de ogen te camoufleren door de huid met een concealer te egaliseren. De concealer van Lycogel is speciaal geschikt om de huid onder de ogen te kunnen camoufleren. Daarnaast is het gebruik van zonbescherming van minimaal factor 30 belangrijk als de donkere kringen veroorzaakt worden door pigmentvorming om toename van de verkleuring te voorkomen. Er bestaan ook producten die een blekende en pigmentremmende werking hebben. Het is belangrijk  hierover professioneel productadvies in te winnen. Als er sprake is van donkere kringen door een allergie of bij eczeemklachten kan een speciale crème helpen om de huid rustiger te krijgen en te houden. Deze crème kan voorgeschreven worden door een arts.

Behandelingen

tegen donkere kringen rond de ogen

Wellicht zoekt u een meer blijvende oplossing tegen donkere kringen. Bij Huidzorg Houten zijn er verschillende innovatieve behandelingen om de huid onder de ogen te verbeteren en donkere kringen te verminderen. EndyMed 3DEEP EYES is een ultieme niet-chirurgische behandeling waarbij twee behandelkoppen gecombineerd worden (INTENSIF en FSR) om fijne lijntjes en huidverslapping in het ooggebied te verminderen.