Naast erfelijke aanleg en het fysiologische verouderingsproces van de huid hebben onderstaande omgevingsfactoren invloed op het ontstaan van een droge huid.
1: Droge huid door de hedendaagse hygiëne
Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om iedere dag onder de douche te springen. We moeten er misschien niet aan denken om slechts twee keer per week te douchen. We douchen daarbij ook graag lekker warm, vooral in de winter. Douchen is een soort remedie voor de stijve spieren geworden. Onze huid is echter niet ‘ingesteld’ op een dagelijkse, lange en warme douche. De vetten in onze huid, huidlipiden genoemd, verdampen hierdoor en hebben ook geen baat bij het afdrogen. De meeste douchegels die we gebruiken bevatten zeep. Zeep spoelt de beschermende huidlipiden weg. De huid heeft een aantal dagen nodig om weer te herstellen, maar krijgt die kans niet. Mensen die voor hun werk dagelijks hun handen met zeep of andere reinigingsmiddelen moeten wassen merken dat ook goed.
2: Droge huid door consumptie van snelle suikers
Droogte ontstaat door hitte. Bij een droge huid is de verbranding in het lichaam te hoog. Ieder orgaan gebruikt een vuurtje om stoffen op te nemen en om te zetten in lichaamseigen stoffen, zo ook de huid. Dit wordt katabolisme genoemd. Geraffineerde koolhydraten met snelle suikers hebben een hoge verbrandingsgraad en leveren een belangrijke bijdrage aan een droge huid. De afvalproducten belasten onze uitscheidingsorganen, zoals de lever en de nieren. Daarnaast hopen de afvalstoffen op in het bindweefsel en het vetweefsel, wat naast een droge huid ook een duidelijke relatie heeft met diverse huidklachten zoals acné, cellulitis en eczeem.
3: Droge huid als onderdeel van verouderingsproces
Een drogere huid is ook een verschijnsel van het verouderingsproces. Hormonale veranderingen, de mate van blootstelling aan zonlicht, voeding, roken en genetische aanleg bepalen hoe snel een huid veroudert. De hoornlaag wordt dunner en vlakker bij het ouder worden. De snelheid van de celdeling neemt af en de levende cellen (die water bevatten) zijn minder regelmatig verdeeld en minder ‘vol’ van vorm. Daardoor kunnen schadelijke stoffen beter de huid indringen. Daarnaast kan het water in de hoornlaag zich minder goed binden en neemt de productie van talg in de talgkliertjes af. Veel ouderen hebben last van jeuk; het is de meest voorkomende huidklacht bij patiënten boven de 65 jaar.
4: Droge huid door klimatologische omstandigheden
Zodra de verwarming weer aan gaat, beginnen de eerste klachten over een droge huid. We krijgen gebarsten lippen en een trekkerig gevoel na het douchen. Vooral in de winter, bij vorst en een schrale oostenwind nemen de klachten toe. De droge lucht binnen én buiten zorgen dat het water in de huid gemakkelijker verdampt. In de zomer kan de zon natuurlijk ook flink uitdrogen, vooral in combinatie met chloor- en zeewater. Het is ook goed te merken aan een omgeving met airconditioning, bijvoorbeeld op het werk of bij (langere) vluchten in het vliegtuig.