Wat zijn fijne lijntjes?

De eerste tekenen van huidveroudering zijn vaak zichtbaar als fijne lijntjes rond de ogen, op het voorhoofd, op de wangen en rond de mond. Fijne lijntjes zijn meestal droogtelijntjes door een tekort aan vocht in de huid, terwijl rimpels ontstaan door afname van collageen en elastine.

Hoe ontstaan fijne lijntjes?

De bovenste laag van de huid, de opperhuid, is te vergelijken met een bakstenen muur. Huidcellen zijn als het ware de bakstenen en huidvetten (lipiden) vormen het cement. Als deze cementlaag niet intact is, kunnen irriterende stoffen en allergenen de huid binnendringen. Tevens zorgt de bakstenen muur ervoor dat het vocht in de huid niet naar buiten kan verdampen.

Een andere factor is de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid, deze neemt af naarmate we ouder worden. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die veel voorkomt in huidverzorgingsproducten. Het heeft de eigenschap 1000 maal het eigen volume aan vocht vast te houden.

Wat zijn de oorzaken van fijne lijntjes?

Een verstoorde huidbarrière waardoor het vocht uit de huid kan verdampen en een tekort aan vocht zijn de belangrijkste redenen voor het ontstaan van fijne lijntjes. Overmatige blootstelling aan UV-straling is één van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van fijne lijntjes. Een gezonde leefstijl en voeding dragen ook bij aan een goede conditie van de huid. Rookt u, slaapt u weinig of heeft u last van chronische stress? Dit kunnen oorzaken zijn voor de aanmaak van meer vrije radicalen en een versnelde afbraak van genetisch materiaal in onze cellen.

Wat kunt u thuis tegen aan fijne lijntjes?

Door de juiste ingrediënten toe te voegen aan uw dagverzorging kan de barrièrelaag in de huid zich weer verbeteren. Hierdoor zal de cementlaag in de huid weer herstellen en wordt de huid sterker en weerbaarder tegen schadelijk invloeden van buitenaf en zal de huid minder vocht verliezen.

Een goede anti-rimpelcrème verrijkt met antioxidanten kan de huid beschermen tegen de invloed van vrije radicalen. Daarnaast is het verstandig om de huid regelmatig te exfoliëren zodat de vochtbalans verbetert. Exfoliëren zorgt er tevens voor dat dode huidcellen verwijderd worden waardoor de huid er frisser uit ziet.

En natuurlijk, de huid goed hydrateren. Er zijn tal van hydraterende crèmes te verkrijgen. Let bij het kiezen van een hydraterende crème op dat het product niet alleen hydrateert, maar ook de barrièrefunctie van de huid verbetert. Zo verbetert de huid zich ook op lange termijn.

Welke behandelingen zijn er tegen fijne lijntjes?