folliculitis
Wat is

folliculitis?

In de huid bevinden zich enorm veel haarzakjes. Een haarzakje kan een opvallende haar bevatten of een heel dun, nauwelijks zichtbaar haartje. Alleen op de handpalmen en voetzolen bevinden zich geen haarzakjes. Als deze haarzakjes gaan ontsteken, noemen we dat folliculitis. Letterlijk vertaald: ontsteking van de haarzakjes. Dit fenomeen ontstaat meestal op gebieden die regelmatig geschoren worden, op gebieden waar veel wrijving is of in huidplooien. Folliculitis uit zich in rode bultjes met soms een puskopje en gaat vaak gepaard met jeuk. Iedereen heeft weleens folliculitis in een milde vorm, maar wanneer het telkens terugkomt of heel uitgebreid is, dan wilt u er waarschijnlijk graag vanaf.

Veelgestelde vragen

over folliculitis

Folliculitis kan veroorzaakt worden door bacteriën of door gisten. Vaak zitten deze bacteriën en gisten al op de huid en veroorzaken ze gewoonlijk geen klachten. Echter wanneer er irritatie van de haarzakjes is, door bijvoorbeeld scheren of schurende, strakke kleding kunnen deze bacteriën of gisten voor ontstekingen zorgen. Het is ook mogelijk om de bacterie ergens op te lopen, zoals in een warm bad of een whirlpool. Het is echter niet mogelijk om er zelf andere personen mee te besmetten.

Soms wordt folliculitis veroorzaakt door langdurig afsluiten van de huid, bijvoorbeeld wanneer iemand een erg vette crème of zalf gebruikt. Hierdoor kan een verstopping in het haarzakje ontstaan en kan deze gaan ontsteken. Ook wordt folliculitis weleens als bijwerking bij bepaalde medicatie gezien.

Het is belangrijk om folliculitis te voorkomen. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen

  • Gebruik niet te lang een vette zalf of crème of vervang het product eventueel door een minder vette variant
  • Draag luchtige, katoenen kleding die niet te strak zit
  • Gebruik geen zeep tijdens het douchen of baden en gebruik niet te warm water. Gebruik geen producten die veel parfum bevatten
  • Scheer liever met een elektrisch scheerapparaat en maak deze regelmatig goed schoon
  • Knijp of krab puistjes niet weg, er kan uitbreiding van de klachten en/of littekentjes ontstaan
  • Een gezonde leefstijl en goede hygiëne kunnen bijdragen aan het voorkomen van folliculitis
  • Stap eventueel over op een ander medicijn als dit de oorzaak is
Behandelingen

tegen folliculitis

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij folliculitis.

Ten eerste kunnen we de haren definitief verwijderen als de folliculitis zich in een gebied bevindt met donkere beharing. We voeren laserbehandelingen uit met de Diode Quattro laser, die specifiek gericht is op beharing. Als er niet meer geschoren of onthaard hoeft te worden, wordt de kans op folliculitis ook een stuk kleiner.

Verder kan een acnébehandeling uitkomst bieden. Deze behandeling werkt antibacterieel en ontstekingsremmend. We helpen u daarnaast graag bij het adviseren van producten die onderdeel zijn van de acnéebehandeling, die u thuis kunt gebruiken in het behandelen en voorkomen van folliculitis.