miliaGerstekorrels (milia) zijn gele, witte ingekapselde talgbultjes gevuld met keratine. Ze liggen net onder de opperhuid. Gerstekorrels komen meestal voor rondom de ogen en op de wangen, bij kinderen en volwassenen. Sommige mensen hebben slechts enkele gerstekorrels, anderen hebben er tientallen in een gebied.

Oorzaak gerstekorrels

Gerstekorrels ontstaan zodra de poriën geblokkeerd raken. De taaie, leerachtige hoornlaag blokkeert het talg en daardoor kan het talg niet goed afgevoerd worden. Daarom zien we gerstekorrels veel bij een vochtarme huid. Gerstekorrels kunnen spontaan opkomen en ook weer spontaan verdwijnen. Helaas lang niet bij iedereen. Soms wordt de gerstekorrel groter of neemt het aantal toe. Wanneer er een etterig kopje en roodheid en zwelling bij komt, is de gerstekorrel ontstoken.

Behandeling van gerstekorrels

Zelf uitdrukken van gerstekorrels is niet verstandig, want het laat vaak ontsierende vlekken en littekens achter. De huid over de gerstekorrel heen is zo stug, dat het vrijwel onmogelijk is om de gerstekorrel er zelf uit te krijgen. De huidtherapeuten weten precies hoe gerstekorrels behandeld en voorkomen kunnen worden.

1. Acnétherapie bij gerstekorrels

Met een speciaal steriel naaldje prikt de huidtherapeut de gerstekorrels in. Daarna wordt de inhoud nauwkeurig verwijderd, zonder dat uw huid beschadigt raakt. Indien mogelijk kan zij uw huid ook reinigen van andere onzuiverheden, zoals mee-eters. Er wordt meestal 30 minuten behandeld per bezoek. Indien u gevoelig bent voor de ontwikkeling van gerstekorrels, kunt u deze behandeling het beste met enige regelmaat ondergaan. Bijvoorbeeld elke 6 tot 8 weken.
Meer over deze behandeling »

2. Elektrocoagulatie bij gerstekorrels

Wanneer de gerstekorrels dieper liggen kan elektrocoagulatie toegepast worden. De huidtherapeut verweekt het bultje met een klein naaldje waar een stroomstootje vanaf komt. Dit maakt de inhoud van de gerstekorrel zacht, waardoor deze makkelijker verwijderd kan worden.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van gerstekorrels

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.