gerstekorrels
Wat zijn

gerstekorrels?

Gerstekorrels (milia) zijn gele, witte ingekapselde talgbultjes die gevuld zijn met keratine. Ze liggen net onder de opperhuid. Gerstekorrels komen meestal voor rondom de ogen en op de wangen en komen voor bij zowel kinderen als volwassenen. Sommige mensen hebben slechts enkele gerstekorrels, anderen hebben er tientallen in een gebied.

Veelgestelde vragen

over gerstekorrels

Gerstekorrels ontstaan zodra de poriën geblokkeerd raken. De taaie, leerachtige hoornlaag blokkeert het talg en daardoor kan het talg niet goed afgevoerd worden. Daarom zien we gerstekorrels veel bij een vochtarme huid. Gerstekorrels kunnen spontaan opkomen en ook weer spontaan verdwijnen. Helaas lang niet bij iedereen. Soms wordt de gerstekorrel groter of neemt het aantal toe. Wanneer er een etterig kopje en roodheid en zwelling bij komt, is de gerstekorrel ontstoken.

Soms kan een oogcrème helpen de huid minder vochtarm te maken. Soms is juist een exfoliërend product nodig, die ervoor zorgt dat de dode huidcellen beter afschilferen. Zelf uitdrukken van gerstekorrels is niet verstandig, want het laat vaak ontsierende vlekken, infecties en/of littekens achter. De huid die de gerstekorrel bedekt is vaak zo stug, dat het vrijwel onmogelijk is om de gerstekorrel er zelf uit te krijgen. De huidtherapeuten geven graag advies en weten precies hoe gerstekorrels behandeld en voorkomen kunnen worden.

Behandelingen

van gerstekorrels

Met een speciaal steriel naaldje prikt de huidtherapeut de gerstekorrels in. Daarna wordt de inhoud nauwkeurig verwijderd, zonder dat uw huid beschadigd raakt. Indien mogelijk kan zij uw huid ook reinigen van andere onzuiverheden, zoals mee-eters. Indien u gevoelig bent voor de ontwikkeling van gerstekorrels, kunt u deze behandeling het beste met enige regelmaat ondergaan. Bijvoorbeeld elke zes tot acht weken. Wanneer de gerstekorrels dieper liggen kan elektrocoagulatie toegepast worden. De huidtherapeut verweekt het bultje met een klein naaldje waar een stroomstootje vanaf komt. Dit maakt de inhoud van de gerstekorrel zacht, waardoor deze makkelijker verwijderd kan worden.