gevoelige huid
Wat is een

gevoelige huid?

Wanneer we spreken over een gevoelige huid, kan het gaan om verschijnselen als: droogheid, roodheid, schilfertjes, rode bultjes, jeuk, branderigheid of een trekkerig gevoel. Mensen met een gevoelige huid zijn vaak al lang op zoek naar de juiste manier van huidverzorging. Zij proberen verschillende dag- en nachtcrèmes, reinigingsproducten, een ander wasmiddel, andere voeding. Soms gaat het even goed, maar dan keert de gevoeligheid na verloop van tijd weer terug. Steeds meer mensen zeggen last te hebben van een gevoelige huid. We zijn ook meer alert geworden op de conditie van onze huid, waardoor gevoelige reacties sneller opgemerkt worden. Omgevingsfactoren spelen ook een steeds grotere rol.

Veelgestelde vragen

over een gevoelige huid

We kunnen onderscheid maken tussen een huid die van nature gevoelig is en een huid die in de loop van de jaren gevoelig is geworden. Als u van nature een blanke huid heeft, bevat uw huid minder pigment en is de opperhuid dunner. Dat betekent dat de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Dit is genetisch bepaald en komt bijvoorbeeld voor bij Scandinaviërs, Britten en ook bij mensen met Nederlandse komaf. Mensen met huidtype I kunnen de zon het beste zoveel mogelijk vermijden door het dragen van beschermende kleding en zonnebrandcrème.

  • Gevoelige huid als onderdeel van huidveroudering

    Onze huid wordt dunner en kwetsbaarder bij het ouder worden, dit is een natuurlijk verschijnsel. Bij het ouder worden neemt onze talgproductie af en wordt de huid droger. Daarnaast krijgt onze huid minder zuurstof, omdat de doorbloeding in de huid afneemt. Droogte is vaak een voorloper van gevoeligheid. Als de huidlipiden (huidvetten) verminderen, wordt de natuurlijke huidbarrière zwakker, waardoor ‘vreemde’ stoffen van buitenaf gemakkelijker te huid binnendringen en irritatie veroorzaken.

  • Gevoelige huid door leefstijl

    Door roken, alcohol, medicatie, UV-straling en stress komen chemische stoffen in ons lichaam terecht. Hierbij neemt het aantal vrije radicalen (zeer agressieve moleculen) in onze bloedbaan toe. Het lichaam maakt vrije radicalen onschadelijk door middel van anti-oxidanten (zoals vitamine C en E), maar bij een ongezonde levensstijl kan het lichaam het aantal vrije radicalen niet meer aan. Vrije radicalen breken bindweefselvezels af, met als vroegtijdige huidveroudering tot gevolg. Huidherstel en wondgenezing worden vertraagd. Het is logisch dat een ongezonde leefstijl invloed heeft op onze weerstand, en daarmee ook die van de huid.

  • Gevoelige huid door reactie op cosmetica

    Een gevoelige huid kan ook worden veroorzaakt door verkeerd gebruik van huidverzorgings- en/ of cosmetische producten. Kunstmatige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, alcohol, parfum en kleurstoffen zijn bekende stoffen die een reactie kunnen uitlokken. Er is onderscheid te maken tussen een allergische reactie (contactallergie) en een eenmalige huidirritatie door een prikkeling op de huid (reactie op cosmetica). Een reactie op cosmetica heeft niets te maken met het afweersysteem, het kan namelijk bij iedereen gebeuren. We adviseren kritisch te zijn op uw cosmeticagebruik en goed op de ingrediënten en de houdbaarheid van de producten te letten. Soms is het goed om even helemaal te stoppen met de crèmes en zeep die u altijd gebruikt en de huid even met rust te laten. Als u weer op zoek gaat naar nieuwe producten, bouw dan langzaam uw verzorgingsrituelen op en houdt het simpel. De huidtherapeut helpt u graag met een persoonlijk productadvies.

  • Gevoelige huid door klimatologische omstandigheden

    In de herfst- en wintermaanden is de buitenlucht kouder en droger. Daarnaast gaat in deze periode de centrale verwarming weer aan en nemen we vaker een extra warme douche. Airco in het vliegtuig en in onze werkomgeving zijn ook veroorzakers van een droog leefklimaat. Deze droge lucht tast het natuurlijke vetlaagje op de huid aan. De huid wordt droger en daarmee meer vatbaar voor irritatie.

  • Gevoelige huid door milieu-invloeden

    Luchtvervuiling en de toename van het aantal chemicaliën in huishoudelijke producten zoals wasmiddel en schoonmaakmiddelen, kunnen de huid tijdelijk overgevoelig en kwetsbaar maken.

  • Gevoelige huid na het scheren

    Bij mannen komt scheerirritatie meestal voor in de baardstreek, bij vrouwen zien we dit veel bij de bikinilijn en oksels. Niet zelden verschijnen er ook rode bultjes en ontstekingen in het geschoren gebied. Soms blijft het bij enkele witte puskopjes, soms ontstaan er ook diepe ontstekingen.

  • Gevoelige huid door dermatitis

    De aanwezigheid van roodheid, blaasjes, jeuk en schilfers kunnen duiden op een ontstekingsreactie van de huid. We spreken dan over een vorm van ‘dermatitis’. Voorbeelden van huidklachten die onder deze categorie vallen zijn eczeem, contactallergie, luieruitslag en psoriasis. Deze klachten worden onderzocht en behandeld door een dermatoloog.

  • Gevoelige huid door rosacea

    Ook rosacea wordt vaak door de dermatoloog of huisarts gediagnosticeerd, maar wordt helaas nog vaak over het hoofd gezien. Rosacea begint meestal bij een gevoeligheid in het gelaat en toenemende roodheid. Het is belangrijk dat rosacea tijdig behandeld wordt. De huidtherapeut kan veel betekenen voor mensen met rosacea.

  • Gevoelige huid door dermatitis perioralis

    Een gevoelige huid met bultjes en roodheden rondom de mond kan duiden op dermatitis perioralis.

Behandelingen

tegen een gevoelige huid

Onderschat een gevoelige huid niet, op tijd aanpakken voorkomt uitbreiding van de klachten. Als u vermoedt dat uw huid allergisch reageert, maak dan op tijd een afspraak bij de huisarts of dermatoloog. Zij verrichten klinisch onderzoek met eventueel een plakproef. De huidtherapeut kan u helpen met huidtherapeutisch onderzoek. We bekijken dan of er sprake is van een onderliggende huidaandoening, gevoelige huidconditie of een overgevoeligheidsreactie betreffende uw huidige verzorging. Aan de hand van deze gegevens, kunnen wij een persoonlijk behandelplan opstellen, bestaande uit behandelingen, effectief productadvies en persoonlijk advies om gevoeligheid te voorkomen.