grove-porienWat zijn grove poriën?

De huid bestaat uit olieporiën en zweetporiën. Olieporiën zijn eigenlijk haarzakjes. Elk bevat een talgklier die olie (talg) produceert.  Zweetklieren zijn erg klein, dus het zijn de haarzakjes die ons meer storen en de neiging hebben geblokkeerd te raken. Poriën zijn nodig om haar te laten groeien en om een ​​veilige doorgang van olie naar het huidoppervlak te bieden, waar het de taak heeft om de huid te beschermen. In feite heeft de gemiddelde volwassene 5 miljoen poriën, met alleen al ongeveer 20.000 op het gezicht. Poriën kunnen gaan opvallen naarmate ze groter worden en dan vormen ze bij veel mensen een bron van cosmetisch ongenoegen.

Hoe ontstaan grove poriën?

Talg zorgt ervoor dat onze huid soepel blijft. Op de T-zone (voorhoofd, neus, naast de neus en kin) produceren de talgklieren meer talg of soms een teveel aan talg. Als er huidcellen rondom de uitgang van de talgklier blijven plakken, kan dit het talg blokkeren en zich op gaan hopen. Zo ontstaat er een verstopte porie of mee-eter. Wanneer een porie verstopt raakt met een mee-eter, kan deze na enige tijd wat oprekken en groter worden. De porie wordt dan zichtbaar als een klein gaatje. Het proces gaat verder tot er veel poriën zichtbaar worden, de huid wordt zodoende steeds grover van structuur.

Wat zijn de oorzaken van grove poriën?

Uit onderzoek komen er drie hoofdredenen naar voren:

  1. Overmatig talg: wanneer de talgklier van een persoon veel olie produceert en hij of zij een vette huid heeft (erfelijke aanleg).
  2. Verminderde elasticiteit rond de porie: dit is wanneer de huid minder soepel wordt en de poriën vergroot lijken (huidveroudering en UV-straling).
  3. Verhoogde druk in het haarzakje: dit is wanneer de porie aan het einde van het haarzakje verstopt raakt (onzuivere huid).

Hormonale pieken en dalen tijdens de zwangerschap of de menopauze kunnen er ook voor zorgen dat de poriën er groter uitzien. Daarnaast kan het veelvuldig gebruik van cosmetica, vette crèmes of het onvoldoende reinigen van vuil, talg en make-up voor het slapen gaan zorgen dat poriën verstopt blijven en steeds grover worden.

Wat kan je thuis doen aan grove poriën?

U kunt niet meer van grove poriën afkomen, maar het is wel mogelijk om ze minder opvallend te maken. De beste manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat hun huid soepel blijft en dat de poriën niet verstopt raken. Door producten op waterbasis te gebruiken, voorkomt u dat extra olie in de poriën terechtkomt. Was het gezicht zowel ’s morgens als ’s avonds met een exfoliërende gelreiniger. Deze bevat zuren waarmee talg, vuil en make-up goed oplost. Mensen met een vette huid kunnen ook één tot twee keer per week scrubben. Stoom kan helpen de olie in de poriën los te maken, maar poriën kunnen niet open en dicht gaan. Gebruik een lichte hydraterende emulsie ter verzorging van de huid.

Welke behandelingen zijn er tegen grove poriën?

Met een effectieve huidverzorgingsroutine en behandelingen kunt voorkomen dat grove poriën nog groter worden en bovendien de huidstructuur verfijnen. Behandeling in kuurvorm is effectiever en ook (thuis)onderhoud is nodig voor een huid met aanleg tot grove poriën. Tijdens het consult bespreekt de huidtherapeut welke mogelijkheden er zijn en stelt voor u een persoonlijk behandelplan op.

Lees meer over de behandeling van grove poriën: