grove poriën
Wat zijn

grove poriën?

De huid bestaat uit twee soorten poriën: olieporiën en zweetporiën. Olieporiën staan ook wel bekend als haarzakjes. Elk haarzakje bevat een talgklier die olie (talg) produceert. Zweetklieren zijn erg klein, dus het zijn de haarzakjes die ons meer storen en de neiging hebben geblokkeerd te raken. De functie van poriën is om haren te laten groeien en om een ​​veilige doorgang te bieden van olie naar het huidoppervlak, met als doel de huid te beschermen. In feite heeft de gemiddelde volwassene 5 miljoen poriën, met alleen al ongeveer 20.000 in het gezicht. Naarmate poriën groter worden vallen ze ook vaak meer op, iets wat bij veel mensen tot een bron van – cosmetisch – ongenoegen leidt.

Veelgestelde vragen

over grove poriën

Talg (olie) zorgt ervoor dat onze huid soepel blijft. Op de T-zone (voorhoofd, neus, naast de neus en kin) produceren de talgklieren vaak meer en soms een teveel aan talg. Als huidcellen rondom de uitgang van een talgklier blijven plakken, kan dit een blokkade veroorzaken voor talg  wat zich vervolgens gaat ophopen. Zo ontstaat er een verstopte porie ofwel mee-eter. Wanneer een porie verstopt raakt met een mee-eter, kan deze na enige tijd gaan oprekken, groter worden en zichtbaar worden als een klein gaatje. Als dit proces niet tegengehouden wordt, worden er steeds meer poriën zichtbaar en wordt de huid steeds grover van structuur.

Uit onderzoek komen er drie hoofdredenen naar voren:

  1. Overmatig talg: wanneer de talgklier veel olie produceert en iemand een vette huid heeft (erfelijke aanleg).
  2. Verminderde elasticiteit rond de porie: dit is wanneer de huid minder soepel wordt en de poriën vergroot lijken (huidveroudering en UV-straling).
  3. Verhoogde druk in het haarzakje: dit is wanneer de porie aan het einde van het haarzakje verstopt raakt (onzuivere huid).

Hormonale pieken en dalen tijdens de zwangerschap of de menopauze kunnen ook leiden tot grovere poriën. Bovendien kunnen veelvuldig gebruik van cosmetica, vette crèmes en het onzorgvuldig reinigen van de huid voor het slapen zorgen dat poriën verstopt blijven en steeds grover worden.

Grove poriën kunnen helaas niet verdwijnen, het is wel mogelijk ze minder opvallend te maken. De beste manier om dit te doen is zorgen dat de huid soepel blijft en poriën niet verstopt raken. Door producten op waterbasis te gebruiken, voorkomt u dat er extra olie in de poriën komt. Was de huid, zowel ‘s morgens als ‘s avonds, met een exfoliërende gelreiniger die zuren bevat waarmee talg, vuil en make-up goed opgelost worden. Mensen met een vette huid kunnen ook één tot twee keer per week scrubben. Stoom kan helpen de olie in de poriën los te maken, maar poriën kunnen niet open en dicht gaan. Gebruik een lichte, hydraterende emulsie ter verzorging van de huid.

Behandelingen

tegen grove poriën

Met een effectieve huidverzorgingsroutine en regelmatige behandelingen kunt u de huidstructuur verfijnen en voorkomen dat grove poriën groter worden. Voor een optimaal resultaat adviseren wij om behandelingen in kuurvorm te doen en daarnaast thuis de juiste producten te gebruiken die gericht zijn op een huid met aanleg tot grove poriën. Tijdens het consult bespreekt de huidtherapeut welke mogelijkheden er zijn en stelt zij voor u een persoonlijk behandelplan op.