Hirsutisme kan ontstaan door een overmatige productie van mannelijke hormonen of door een verhoogde gevoeligheid voor mannelijke hormonen. Erfelijke gevoeligheid speelt bij beide oorzaken een belangrijke rol. Overgewicht en een te hoge bloedsuikerspiegel werken hirsutisme in de hand. Hirsutisme kan ook veroorzaakt worden door geneesmiddelen, zoals zwangerschapshormonen of androgene steroïdhormonen of door het stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil. In de onderstaande tekst worden nog drie oorzaken nader toegelicht.
Hirsutisme door verhoogde gevoeligheid voor androgenen
Bij sommige vrouwen reageren de haarzakjes overgevoelig op androgenen ofwel mannelijke hormonen in het lichaam. In de cel wordt dit aangeboden als testosteron. Onder invloed van het enzym 5-x-reductase wordt het omgezet in het veel sterkere 5-DHT. 5-DHT bindt zich aan een prikkelontvanger in de haarzakjes en deze combinatie zorgt ervoor dat donshaartjes omgezet worden naar dikke haren. Indien er sprake is van toename van haargroei in de vorm van donshaartjes spreken we van een andere vorm van versterkte haargroei, namelijk hypertrichose. Beide vormen kunnen in de meeste gevallen succesvol behandeld worden bij de huidtherapeut.
De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), waarbij goedaardige, met vocht gevulde, cysten in de eierstokken groeien. Deze cysten zorgen voor een verstoring van de rijping van de eicellen. PCOS komt bij bijna 10% van de vrouwen voor.
Hirsutisme door syndroom van Cushing
Bij het syndroom van Cushing produceren de bijnieren te veel cortisol. Dit kan veroorzaakt worden door een tumor van de bijnier of door een te grote uitscheiding van het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) in de hypofyse. Andere verschijnselen van dit syndroom zijn een opgeblazen gezicht, vetweefsel rond het middel, verlies van spiermassa, osteoporose, menstruatiestoornissen, striae en acné.