huidveroudering
Wat is

huidveroudering?

Huidveroudering is een geleidelijk biologisch proces dat rond het 25ste levensjaar begint. Het houdt in dat het stofwisselingsproces in alle cellen vertraagt. Hierdoor worden ook bijvoorbeeld huidcellen minder snel aangemaakt en wordt de huid dunner, maar ook beschadigingen aan de huid herstellen minder snel. Daarnaast worden de essentiële bindweefselcellen die zorgen voor de soepelheid en stevigheid van de huid, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van elastine en collageen, steeds minder geproduceerd. Huidveroudering is onvermijdelijk en hoort bij het leven.

Veelgestelde vragen

over huidveroudering

De ene persoon veroudert sneller dan de ander. Huidveroudering wordt bepaald door intrinsieke en extrinsieke factoren. Intrinsieke factoren horen bij het natuurlijke huidverouderingsproces. Denk aan genetische factoren, hormonale veranderingen (daling oestrogeenspiegel) en de mimiek van het gezicht.

Extrinsieke factoren zijn invloeden van buitenaf. UV-straling is één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van huidveroudering. UV-straling zorgt voor een loskoppeling van collageen en elastine, waardoor rimpels ontstaan. Andere factoren zijn stress, roken, cafeïne, alcohol, suiker, diëten, slaaptekort, medicijngebruik, lijden aan een chronische ziekte, verkeerd cosmeticagebruik en chronische irritatie van de huid.

Afvalstoffen die binnenkomen bij een ongezonde leefstijl veroorzaken een overschot aan vrije radicalen in de huid. Hierdoor raken de cellen hun controle kwijt en gaan ze zich binden aan gezonde huidcellen. De huidcellen worden op deze manier dus aangevallen en kunnen hierdoor zelfs vernietigd worden. Oxidatieve stress veroorzaakt DNA-schade, tast de bindweefselvezels aan en maakt de huid minder elastisch.

  • Fijne lijntjes: voorlopers van de diepere rimpels, ontstaan door droogte van de huid en mimiek. Voorbeeld: kraaienpootjes
  • Dynamische rimpels: ontstaan door expressie in het gezicht door de spierwerking. Voorbeelden: de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen of de rimpels op het voorhoofd
  • Statische rimpels: ontstaan door het ouder worden en genetische aanleg. Voorbeelden: neuslippenplooi, rimpels rondom de mond en wangen
  • Huidverslapping: hangende onder- of bovenoogleden, verminderde contouren van de kaaklijn, onderkin en hals. Huidverslapping komt ook op het lichaam voor, zoals bij de bovenarmen en buik
  • Zonbeschadiging: ouderdomsvlekken, dunne, droge en minder elastische huid
  • Gevoelige huid: roodheid, intolerantie en huidirritatie door een verstoorde huidbarrière
  • Donkere kringen: door een dunnere huid worden vaatjes zichtbaarder
  • Milde huidveroudering: eerste tekenen van huidveroudering. Verschijning van fijne lijntjes, gering verlies van stevigheid en elasticiteit, doffe textuur en ongelijkmatige huidtoon.
  • Matige huidveroudering: gemiddelde tekenen van huidveroudering. Verschijning van fijne lijntjes en rimpels, verlies van stevigheid en elasticiteit, geringe verkleuring van het huidoppervlak en zonbeschadiging.
  • Ernstige huidveroudering: verregaande tekenen van huidveroudering. Verschijning van diepe lijntjes/rimpels, ernstige huidverslapping, vergrote poriën en textuurbeschadiging.

Het inbouwen van gezonde leefgewoonten is de basis voor het behouden van een gezonde huid. Denk aan het vermijden van stress, gezond eten en drinken, voldoende slapen en bewegen en niet roken. Daarnaast is het zeer verstandig om de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Zo voorkomt u niet alleen vroegtijdige huidveroudering en bruine vlekken, maar ook huidkanker. De huidproducten van ZO Skin Health bevatten geconcentreerde werkzame stoffen die bewezen effecten hebben op huidveroudering, zowel in klinische onafhankelijke wetenschappelijke studies als ook in de dagelijkse praktijk.

Behandelingen die

bijdragen aan een gunstig verouderingsproces

Bij Huidzorg Houten komen ook veel mensen die goed voor zichzelf willen zorgen en een jeugdige huid zo lang mogelijk willen behouden. Het huidverouderingsproces kan niet stop gezet worden en dat is ook niet het doel van de behandelingen. Wel is het mogelijk om huidveroudering te vertragen door uw huid in optimale conditie te houden.

Huidzorg Houten biedt diverse niet-chirurgische behandelingen die eventueel met elkaar gecombineerd kunnen worden. Deze behandelingen zijn ter verbetering van de structuur en de souplesse van de huid, door middel van activatie van celvernieuwing en collageenaanmaak in de huid. De werking en resultaten zijn veelvuldig onderzocht en wetenschappelijk bewezen. Daarnaast bieden wij ook IPL-behandelingen om een frisse, gelijkmatige huidteint te bereiken.

Bij ernstig volumeverlies, huidoverschot of rimpels door overmatige spieractiviteit (zoals de frons) kan soms de behandeling van een cosmetisch arts of plastisch chirurg gewenst zijn.