huidverslapping
Wat is

huidverslapping?

Huidverslapping is het verlies van collageen en elastine waardoor lijnen meer zichtbaar worden en contouren verminderen. Op de kaaklijn en in de hals kan de huid wat gaan hangen.

Veelgestelde vragen

over huidverslapping

Huidverslapping ontstaat door inwendige en uitwendige factoren. Of we nu willen of niet, vanaf ongeveer ons 30ste levensjaar neemt het verlies van elastine en collageen toe. Elastine en collageen zijn eiwitten die zorgen voor een stevige huid en bevinden zich in het bindweefsel. Naarmate we ouder worden gaan cellen in vorm en grootte verschillen en worden minder en weinig actief.

Zowel inwendige als uitwendige factoren veroorzaken huidverslapping. De inwendige factoren, de biologische klok en de natuurlijke veroudering, daar hebben we geen invloed op. Maar onze lifestyle kunnen we wel aanpassen om huidveroudering tegen te gaan. Zeer reactieve chemische verbindingen die vrije radicalen worden genoemd, dragen ook bij aan verslapping van de huid. Ze zijn aanwezig in stoffen waarmee de meesten van ons vaak in aanraking komen, zoals chemische toevoegingen en pesticiden. Chronische blootstelling aan vrije radicalen veroorzaakt schade aan de cellen, weefsels en organen van het lichaam, inclusief de huid. Het grootste deel van de huidverslapping wordt veroorzaakt door UV-straling. Door UV-straling neemt het volume in de huid af en wordt de aanmaak van nieuw collageen verminderd met als gevolg tekenen van huidveroudering. Een verslapte huid op het lichaam en het gezicht komt ook veel voor bij mensen die aanzienlijke hoeveelheden gewicht verliezen. Herhaalde gezichtsbewegingen, chronische stress, de effecten van de zwaartekracht en zelfs de positie waarin een persoon slaapt, kunnen ook bijdragen aan laksheid van de gezichtshuid. Andere oorzaken die de huid verslappen zijn roken, alcohol, hormonale veranderingen, ongezonde voeding en milieuvervuiling.

Een bewuste levensstijl, bestaande uit een gezond voedingspatroon, niet roken, matig alcoholgebruik, stress vermijden, voldoende slaap en beweging, draagt bij aan een optimale huidconditie. Aangezien UV-straling de grootste oorzaak is van huidverslapping is het zeer verstandig om de huid dagelijks te beschermen met een zonbeschermer. Bescherm uw huid ieder dag met minimaal factor 30, ook in de winterperiode. Mensen vergeten vaak dat we ook op bewolkte dagen UV-straling opvangen. Gebruik in de zomerperiode een zonnebrandcrème meerdere keren per dag en blijf tussen 11:00 uur en 15:00 uur uit de zon. En de zonnebank? Ga er niet onder! De hoeveelheid UVA-straling die uw huid onder een zonnebank te verduren krijgt is funest voor een stevige huid, laat staan dat de kans op huidkanker hierdoor toeneemt..

Daarnaast kunt u met een goede dagverzorging de aanmaak van collageen stimuleren. Ter ondersteuning van de behandelingen in de kliniek heeft  ZO Skin Health een protocol ontwikkeld dat gericht is op huidverslapping. Retinol is het belangrijkste ingrediënt voor stimulering van collageen.