hypertrichose
Wat is

hypertrichose?

Hypertrichose is een vorm van overmatige ongewenste haargroei, op plaatsen waar normaal gesproken slechts lichte beharing is. Bijvoorbeeld op armen, benen, buik, rug en in het gezicht. Hypertrichose kan over het gehele lichaam voorkomen of plaatselijk gelokaliseerd zijn.

Er zijn veel verschijningsvormen van hypertrichose. Er kan sprake zijn van donsbeharing of juist stuggere haren. De betreffende haren kunnen ook langer van lengte zijn dan gemiddeld. Hypertrichose kan een gevoel van onzekerheid en schaamte met zich meebrengen. Men kan bijvoorbeeld veel moeite hebben met buitenactiviteiten waarbij de lichaamsdelen worden blootgesteld, zoals bij zwemmen en bij het dragen van zomerkleding.

Een andere vorm van overbeharing is hirsutisme. Hierbij ontstaan haren bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei hebben.

Veelgestelde vragen

over hypertrichose

Meestal is hypertrichose erfelijk bepaald. Voor kinderen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen is het vrij normaal om wat zwaarder behaard te zijn. Niet zelden zien we bij deze kinderen zodra zij in de puberteit komen, lichte donsbeharing ontstaan op het voorhoofd, bij de slapen, kin en hals en op de armen, rug en benen.

Een andere oorzaak van hypertrichose is het gebruik van medicijnen als fenytoïne (tegen epilepsie), minoxidil (tegen kaalheid), cyclosporine (tegen psoriasis) en corticosteroïden. Hypertrichose kan ook ontstaan door onderliggende ziektes, zoals anorexia nervosa, een traag werkende schildklier, infectieziekten of bepaalde vormen van kanker.

Haren kunnen overmatig aanwezig zijn op een bepaalde, bijzondere plek op het lichaam. Een voorbeeld is het Naevus van Becker, een lichtbruine goedaardige moedervlek waarin zich haren kunnen bevinden. Ook wrijving, ontstekingen en irritatie kunnen plaatselijk hypertrichose uitlokken.

Een zeer zeldzame en extreme vorm van hypertrichose is het Syndroom van Ambras, ook wel het ‘Weerwolfsyndroom’ waarbij de gehele huid bedekt is met fijne haren. Deze vorm ontstaat door een afwijking in de chromosomen van mensen met dit syndroom.

Bij hypertrichose is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar onderliggende oorzaken. Mocht een medicijn de oorzaak zijn dan kan er wellicht gekeken worden of de medicatie aangepast kan worden. Indien er alleen sprake is van familiaire aanleg, dan kunt u meestal zonder aanvullend onderzoek behandeld worden in onze kliniek door middel van de door ons geboden definitieve ontharingsmethoden.

Er bestaan ook allerlei ontharingsmethoden voor thuis, maar het nadeel is dat deze slechts tijdelijk en zeer tijdrovend zijn. Daarnaast brengt scheren, harsen, epileren en waxen vaak huidklachten zoals ingegroeide haren, folliculitis en scheerirritatie met zich mee.

Behandelingen

tegen hypertrichose

Laserontharing is een duurzame oplossing voor ongewenste haargroei. De geavanceerde Diodelaser Quattro beschikt over een High Speed laserkop. Dit handstuk werkt zeer snel en is vanwege zijn grootte comfortabeler bij het ontharen van grote oppervlaktes als benen, rug en armen. De methode is geschikt voor lichte én donkere huiden, maar werkt  alleen effectief op donkeere, gepigmenteerde, haren. Indien er sprake is van hypertrichose met grijze, witte, rossige of blonde haren is elektrisch ontharen een alternatief en tevens een duurzame behandeling. Aangezien we bij hypertrichose meestal spreken over grotere gebieden, heeft laserontharing vanwege de behandelsnelheid de eerste voorkeur.

Bij sommige mensen bestaat er een kans dat in de toekomst nieuwe haarzakjes geactiveerd worden of donshaartjes op andere plaatsen overgaan tot dikkere haren. Dit proces kan onafhankelijk van de laserbehandeling optreden en heeft te maken met interne oorzaken van hypertrichose. Mogelijk zal het behaalde resultaat onderhouden moeten met een jaarlijkse laserbehandeling.