hypertrofisch litteken
Wat is een

hypertrofisch litteken?

Een hypertrofisch litteken, wordt ook wel een verheven litteken genoemd omdat het boven het eigen huidniveau ligt. Een hypertrofisch litteken voelt hard aan en kan jeuken. Bij een hypertrofisch litteken is een overschot aan bindweefselcellen aanwezig en is de bloedvoorziening verhoogd. Hierdoor is het litteken vaak rood van kleur. Hypertrofische littekens komen vaak voor op het borstbeen, de armen, de schouderbladen en bij mensen tussen de 15 en 30 jaar.

Veelgestelde vragen

over hypertrofische littekens

Wanneer de wondgenezing verstoord raakt, is er een kleine kans dat een hypertrofisch litteken ontstaat. De precieze oorzaak van het ontstaan van hypertrofie is onbekend. Factoren die wellicht een rol spelen bij het ontstaan van een hypertrofisch litteken zijn spanning op de wond, een infectie en vuil in de wond (splinters, restjes hechtingen). Hypertrofische littekens zien we ook vaak bij brandwonden en de infecties die daarbij kunnen ontstaan. Ook kunnen pigmentcellen een rol spelen: een donkere huid maakt een grotere kans op verheven littekens.

Keloïd litteken

Een keloïd is een goedaardig gezwel van littekenweefsel en kan flinke proporties aannemen. Het lijkt op een hypertrofisch litteken, maar een keloïd kan door blijven groeien tot buiten de wondranden. Een keloïd kan operatief verwijderd worden, maar ook weer terugkomen. In dat geval wordt een keloïd maandelijks geïnjecteerd met corticosteroïden. Behandeling van een keloïd vindt plaats bij de dermatoloog.

Een hypertrofisch litteken moet voorzichtig behandeld worden en niet teveel gestimuleerd worden. Kijk daarom uit met wrijving, druk, extra doorbloeding en houd het litteken goed schoon.

Siliconenpleisters of -gel zijn zeer geschikt voor de behandeling van hypertrofische littekens. Door het dragen van siliconenpleisters kan jeuk, pijn en irritatie verminderen. Daarnaast oogt het litteken minder droog en vlakker. Het is raadzaam twee weken na de verwonding, wanneer de huid hersteld is, te starten met het dragen van siliconenpleisters. De pleister worden twee tot drie maanden gedragen (12 tot 23 uur per dag). Aanvullend kan het litteken twee maal per dag met zacht masserende bewegingen ingesmeerd worden met littekencrème, zoals Alhydran.

Behandelingen

tegen hypertrofische littekens

Indien een litteken verdikt en rood blijft, kunt u behandeling overwegen. Behandeling van een hypertrofisch litteken is gericht op: versoepelen, pijn verminderen, vervlakken en minder opvallend maken van het litteken. Voorkeur voor behandeling van hypertrofische littekens is EndyMed 3DEEP INTENSIF. De behandeling van hypertrofische littekens en brandwonden met niet-ablatieve fractionele laserbehandeling Erbium:Glass is in ontwikkeling. Er is al wel onderzoek gedaan waarbij een verbetering te zien is van de textuur van het littekenweefsel. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u.