ingegroeide haren
Wat zijn

ingegroeide haren?

Een teruggroeiende haar wordt door de huid als ‘lichaamsvreemd’ gezien, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Vergelijk het met een splinter. Na de ontstekingsreactie kan huidschade,ontstaan  zoals een gevoelige huidlittekens en postinflammatoire hyperpigmentatie. Ingegroeide haren kunnen een hardnekkig probleem vormen als er niets aan gedaan wordt, maar zijn vooral ook erg ontsierend. Gelukkig zijn er manieren om ingegroeide haren te voorkomen en te behandelen.

Veelgestelde vragen

over ingegroeide haren

Bij het afscheren van de haren staat de huid onder lichte spanning en worden de haren iets van elkaar getrokken. Door het scheren krijgt het uiteinde van de haar een scherp puntje. Dit scherpe puntje kan bij het ‘terugveren’ van het haartje in de wand van het haarzakje gaan prikken en de uitgang van het haarzakje blokkeren. Het haartje kan vervolgens onder de hoornlaag door gaan groeien. Ondertussen maken de talgkliertjes, die dezelfde uitgang delen met  de haren, talg aan. De talgklier wordt geblokkeerd door het ingegroeide haartje en komt onder druk te staan. Dit kan leiden tot een ontsteking met symptomen als zwelling, pus, pijn, warmte en roodheid.

Problemen met ingroeiende haren komen voor op alle plaatsen van het lichaam en gezicht waar geschoren, geharst en geëpileerd wordt. Denk bij mannen aan de baard- en nekstreek, en bij vrouwen in de oksels, de liezen, de benen, rondom het navelgebied en ook in het gezicht. Ingegroeide haren kunnen ook spontaan ontstaan, bijvoorbeeld in de bilspleet of door wrijving van kleding.

Veelvuldig scheren vormt de grootste oorzaak van ingegroeide haren. Meestal zien we scheerirritatie als de haargroei stug en dichtbegroeid is. Continue wrijving, het dragen van strakke, schurende kleding en zwemkleding en het gebruik van vette zalven zijn factoren die ingegroeide haren kunnen uitlokken. Ook harsen, waxen en epileren kunnen irritatie van de huid en ingegroeide haren veroorzaken. Mensen met huidtype 5 en 6 en kroeshaar hebben meer aanleg voor ingroeiende haren. Bij sommige mensen liggen de haarzakjes diagonaal in de huid, wat ervoor zorgt dat haren sneller ingroeien.

  • Scheerirritatie kan bestaan uit roodheid, rode bultjes, een branderig gevoel, jeuk en ingegroeide haren.
  • Pseudofolliculitis barbae is een ernstige vorm van scheerirritatie, waarbij de haar terug groeit in de huid en daar een ontstekingsreactie veroorzaakt. Dit komt voor bij mannen in de baardstreek, maar ook bij vrouwen in het gebieden waar veelvuldig geschoren wordt. De huid vertoont rode bultjes en puistjes. Soms blijft het alleen bij enkele witte puskopjes, soms verschijnen er diepe ontstekingen en cysten.
  • Sinus pilonidalis is een pijnlijk ontstoken cyste in de bilspleet, die meestal veroorzaakt wordt door ingroeiende haren. Aan de buitenkant ziet men een gezwollen gebied met kleine gaatjes, waaruit pus kan komen. De cyste zit zeer diep en is erg pijnlijk. Sinus pilonidalis komt vaak voor bij jonge blanke mannen, die veel haargroei hebben rond het gebied van de bilspleet en met name bij militairen. De schuring van kleding en lang zitten zijn uitlokkende factoren. Meestal moet een sinus pilonidalis chirurgisch verwijderd worden, hoewel dit slechts een tijdelijke oplossing is. Lokale laserontharing is nog een redelijk onbekende, maar wel effectieve manier om recidieven van sinus pilonidalis helpen te voorkomen.
  1. Om ingegroeide haren te voorkomen kunt u het beste geen botte scheermesjes gebruiken.
  2. Het is beter voor de huid om met de haargroeirichting mee te scheren.
  3. Bij ingroeiende haren is het raadzaam om de haren niet te kort te scheren. Wellicht is het mogelijk om de haren tijdelijk te trimmen.
  4. Als uw huid een dikke hoornlaag heeft, kunt u door regelmatig te scrubben zorgen dat haartjes gemakkelijker door de huid naar buiten groeien. Dat geldt niet alleen voor het gezicht, maar ook voor lichaamsdelen zoals de benen, bikinilijn en oksels.
  5. Draag zoveel mogelijk katoenen kleding en gebruik geen irriterende, geparfumeerde zalven of oliën op de huid.
  6. Knijp ontstekingen nooit zelf uit! Dit kan leiden tot ernstigere, diepe ontstekingen en huidschade.

Om thuis ingegroeide haren te voorkomen en te behandelen kunt u therapeutische huidproducten van ZO Skin Health gebruiken die de huid en de haren zachter maken, zoals producten met retinol (vitamine A-zuur), salicylzuur of melkzuur. Bij Huidzorg Houten hebben veel cliënten baat bij de Oil Control Pads, de Exfoliation Accelerator en het Sulfur Masque. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten geven u graag persoonlijk huidverzorgingsadvies, waardoor u ook zelf kunt bijdragen aan een positief behandelresultaat.

Behandelingen

tegen ingegroeide haren

Wie zeker wil zijn dat haren in de toekomst niet meer kunnen ingroeien, kan permanente laserontharing overwegen. Bij laserontharing vernietigen we de haarzakjes met behulp van laserlicht, zodat er geen nieuwe haren kunnen groeien. Wat er niet meer zit, kan ook niet ingroeien. Dit maakt laserontharing tot de meest structurele oplossing tegen ingegroeide haren. Al direct na de eerste behandeling kan verbetering optreden. Veel cliënten van Huidzorg Houten beginnen met laserontharing vanwege ingegroeide haren en irritatie door ongewenste haargroei. Peelings op basis van salicylzuur en melkzuur verdunnen de verdikte dode huidcellenlaag en zorgen tevens voor versnelde aanmaak van gezonde huidcellen. Dit voorkomt allereerst nieuwe ingroeiende haren, want hierdoor groeien haren gemakkelijker naar buiten. De zuren doven ontstekingen uit, vervagen de reeds opgedane huidschade zoals littekentjes en verbleken de postinflammatoire hyperpigmentaties. Handel op tijd om langdurige huidschade zoals pigmentvlekken en littekens te voorkomen. Vraag uw huidtherapeut om advies. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u.