irritatie na scherenWat is scheerirritatie?

Een gevoelige, geïrriteerde huid na het scheren komt veel voor. Niet zelden verschijnen er rode bultjes en ontstekingen in het geschoren gebied. Soms blijft het alleen bij enkele witte puskopjes, soms verschijnen er diepe ontstekingen. Dit kan erg jeuken, maar ook pijnlijk zijn. Soms laten de ontstekingen pigmentvlekjes (postinflammatore hyperpigmentaties) achter op de huid, die slechts heel langzaam vervagen.

Bij mannen komt scheerirritatie meestal voor in de baardstreek, bij vrouwen zien we dit veel bij de bikinilijn en oksels. De gevoelige, geïrriteerd huid rond de liezen kan pijnlijk zijn en voor veel meisjes en vrouwen een reden te zijn om niet in het openbaar in bikini te verschijnen. Pseudofolliculitis barbae is de term die gebruikt voor scheerirritatie, scheerbultjes, scheerpuistjes en ingegroeide haartjes in de baardstreek bij mannen.

Hoe ontstaat irritatie na het scheren?

Bij het scheren wordt de haar iets uitgetrokken en afgeschoren. Het uiteinde van de haar krijgt dan een scherp puntje. Dit scherpe puntje kan bij het ‘terugveren’ van het haartje in de wand van het haarzakje gaan prikken en de uitgang van het haarzakje blokkeren. Het haartjes kan onder de hoornlaag doorgroeien. De afgifte van talg door het talgkliertje gaat gewoon door. De blokkade van het haartje en het ingroeien in de huid kan leiden tot een ontstekingsreactie.

Wat kunt u thuis doen om scheerirritatie te voorkomen?

Indien u gevoelig bent voor irritatie na het scheren, zal het moeilijk zijn om dit verschijnsel volledig te voorkomen. Wel zijn er enkele tips waar u op kunt letten bij het scheren, deze leest u op deze pagina.

Behandeling bij irritatie na het scheren

Veel mensen vragen ons om advies als ze deze gevoelige en geïrriteerde huid zat zijn. Wij adviseren laserontharing om daarmee permanent af te rekenen met ongewenste haargroei en er bovendien voor te zorgen dat scheerirritatie verleden tijd is omdat er niet meer geschoren dient  te worden. Dit levert bovendien tijdwinst en comfort op.

De huidtherapeut kan ook van dienst zijn met een aangepaste reinigingsbehandeling met eventueel een ontstekingsremmende peeling. Ingegroeide haren en ontstekingen worden op de juiste manier verwijderd, zonder de kans op huidschade die kan ontstaan als mensen zelf aan de huid zitten.

Lees meer over de behandeling van scheerirritatie: