keratosis pilaris
Wat is

keratosis pilaris?

Keratosis pilaris kenmerkt zich door ruwe bultjes op de bovenarmen, bovenbenen, billen en soms ook op de wangen. De kleine bultjes kunnen rood worden en uiteindelijk ontsteken. Wanneer aan de puistjes gekrabd en gepulkt is, zien we ook korstjes en postinflammatoire hyperpigmentaties in de aangedane gebieden.

Ongeveer een kwart van de mensen in Nederland heeft keratosis pilaris, waarvan 85%  jonger is dan 20 jaar. Bij Huidzorg Houten zien we dan ook opvallend veel jonge mensen voor de behandeling van keratosis pilaris. Dat wil niet zeggen dat we geen volwassenen zien met deze aandoening.

Veelgestelde vragen

over keratosis pilaris

De bultjes bestaan uit ophopingen van grijzige, dode huidcellen, die de openingen van de haarzakjes afsluiten. Bij de rijping van de hoorncellen van de haarzakjes gaat er iets mis. De oorzaak zit in een afwijkend gen, de huidaandoening is dus erfelijk. Mensen die last hebben van keratosis pilaris hebben van nature meestal al aanleg voor een droge huid. Bij het ouder worden kan keratosis pilaris geleidelijk verbeteren. In de winter speelt keratosis pilaris meestal meer op dan in de zomer.

Het is verstandig om een droge huid zoveel mogelijk te voorkomen, door bijvoorbeeld niet te heet en lang te douchen, de huid zachtjes af te drogen en de huid in te vetten. Douche het liefste met een zeepvrij product. Probeer eventuele puistjes niet zelf uit te knijpen, om nog meer huidschade te voorkomen.

De kleine ophopingen van dode huidcellen kunnen thuis verweekt of gescrubd worden om de huid te egaliseren. Dit helpt het natuurlijke afschilferingsproces weer in balans te brengen. Zelf scrubben thuis kan lichte verbetering geven, maar dit mag alleen zachtjes gedaan worden. De huisarts zou een crème op basis van tretinoïne (vitamine A-zuur), salicylzuur (2-5%) of ureum (5-10%) kunnen voorschrijven. In de kliniek zijn ondersteunende therapeutische producten verkrijgbaar, die een gunstige werking kunnen hebben op keratosis pilaris, zoals de Enzymatic Peel van ZO Skin Health.

Behandelingen

tegen keratosis pilaris

De huidtherapeut kan helpen met een aangepaste acnébehandeling voor keratosis pilaris door het inzetten van vloeibare peelings met salicylzuur, glycolzuur of melkzuur. De intensiteit van de behandeling wordt opgebouwd, zodat de huid kan wennen en steeds meer weerstand krijgt. De peelings zorgen voor een gladder huidoppervlak en preventie van ontstekingen. Door de stimulatie van huidvernieuwing kunnen littekentjes en pigmentvlekjes ten gevolge van van keratosis pilaris verminderen. Voorafgaand aan de peeling wordt de huid verweekt en kunnen kleine puistjes en verstoppingen op de juiste manier verwijderd worden door een professionele dieptereiniging. Daarnaast helpen wij met persoonlijk advies voor thuis.