keratosis-pilarisBij Huidzorg Houten zien opvallend veel jonge mensen in de praktijk verschijnen voor de behandeling van keratosis pilaris. Een moeilijke naam voor een veelvoorkomende huidklacht. Ongeveer een kwart van alle Nederlanders heeft keratosis pilarisis. Daarvan verschijnt keratosis pilaris bij 85% van de gevallen bij jongeren onder de 20 jaar. Ook volwassenen en ouderen kunnen er last van hebben, maar bij hen komt het minder voor.

Keratosis pilaris komt met name voor op de bovenarmen, bovenbenen, billen en soms ook op de wangen. Bij keratosis pilaris voelt de huid ruw aan. De kleine bultjes kunnen rood worden en uiteindelijk ontsteken. Wanneer aan de puistjes gekrabd en gepulkt is, zien we ook korstjes en post-inflammatoire hyperpigmentaties in de aangedane gebieden.

Oorzaak keratosis pilaris

De bultjes bestaan uit ophopingen van grijzige dode huidcellen, deze sluiten de openingen van de haarzakjes af. Er gaat iets mis bij de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes. De oorzaak zit in een afwijkend gen, de huidaandoening is dus erfelijk. Er is van nature meestal al aanleg voor een droge huid. Keratosis pilaris kan geleidelijk verbeteren bij het ouder worden. In de winter is keratosis pilaris meestal meer aanwezig dan in de zomer.

Behandeling van keratosis pilaris

Het is verstandig om een droge huid zoveel mogelijk te voorkomen, door bijvoorbeeld niet te heet en lang te douchen, de huid zachtjes af te drogen en de huid in te vetten. Douche het liefste zonder zeep.

De kleine ophopingen van dode huidcellen kunnen in principe verweekt of gescrubd worden om de huid te egaliseren. Zelf scrubben thuis kan lichte verbetering geven, maar dit mag alleen zachtjes gedaan worden. De huisarts zou een crème op basis van tretinoïne (vitamine A-zuur), salicylzuur (2-5%) of ureum (5-10%) kunnen voorschrijven. Sommige mensen zien verbetering, sommige niet.

1. Peelings bij keratosis pilaris

De huidtherapeut kan helpen met een aangepaste acnébehandeling voor keratosis pilaris door toepassing van vloeibare peelings met salicylzuur, glycolzuur of melkzuur. De intensiteit van de behandeling bouwen we op, zodat de huid went en steeds meer weerstand krijgt. De peelings zorgen voor een gladder huidoppervlak en preventie van ontstekingen. Door de stimulatie van huidvernieuwing vervagen littekentjes en pigmentvlekjes ter gevolge van keratosis pilaris.
Meer over deze behandeling »

2. Acnétherapie bij keratosis pilaris

Vooraf aan de peeling wordt de huid verweekt en kunnen wij kleine puistjes en verstoppingen op de juiste manier verwijderen door professionele dieptereiniging. Daarnaast helpen wij met persoonlijk advies voor thuis. In de praktijk zijn ondersteunende therapeutische producten verkrijgbaar, die een gunstige werking kunnen hebben op keratosis pilaris, zoals Invisapeel van ZO Medical.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van keratosis pilaris

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.