kersenwratjes
Wat zijn

kersenwratjes?

Kersenwratjes worden ook wel bloedblaartjes of cherry angioma’s genoemd. De Latijnse benaming is angioma senilia, oftewel ‘vaatgezwelletjes bij ouderen’. Kersenwratjes zijn kleine uitstuwingen van de bloedvaatjes in de oppervlakkige lederhuid, zichtbaar als ronde, bolvormige kersenrode bultjes. Ze variëren van 1 tot 5 millimeter grootte. Meestal komen ze in grote getale voor op het bovenlichaam. Kersenwratjes zijn goedaardig en kunnen, als dit uit cosmetisch oogpunt wenselijk is, zeer succesvol behandeld worden.

Veelgestelde vragen

over kersenwratjes

Kersenwratjes ontstaan meestal op middelbare leeftijd en nemen toe bij het ouder worden. Het is niet precies bekend hoe kersenwratjes ontstaan, maar het kan te maken hebben met genetische aanleg. Op de plaatsen waar een rood bultje tevoorschijn komt, zou er sprake kunnen zijn van een defect in het bindweefsel. Overmatige blootstelling aan zonlicht is waarschijnlijk een uitlokkende factor.

Kersenwratjes kunnen zeer secuur en succesvol behandeld worden met de KTP-laser. Binnen één behandeling kunnen er veel kersenwratjes verwijderd worden. Tijdens de behandeling verkleuren de kersenwratjes donkergrijs of donkerpaars. Daarna verschrompelen ze en schilferen de kleine korstjes binnen ongeveer 7 tot 10 dagen af.

Behandelingen

tegen kersenwratjes