melasma
Wat is

melasma?

Melasma, of het ‘zwangerschapsmasker’ kenmerkt zich door pigmentvlekken in het gezicht als gevolg van een overschot aan pigment (melanine) in de huid. Bij melasma verschijnen lichtbruine tot donkerbruine vlekken op het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. De pigmentvlekken kunnen zich bevinden in de bindweefsellaag en de opperhuid. Melasma ontstaat meestal bij vrouwen rond de 20 tot 40 jaar, de leeftijdscategorie waarin hormonale schommelingen sneller voorkomen. Melasma heeft een chronisch karakter: eenmaal opgelopen blijft uw huid er gevoelig voor, vooral in de zonnige periodes van het jaar. Melasma kan plotseling verschijnen en geleidelijk uitbreiden, maar het kan ook weer vanzelf verdwijnen.

Veelgestelde vragen

over melasma

Deze lichtbruine tot donkerbruine vlekken ontstaan geleidelijk door blootstelling aan zon in combinatie met hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine stimuleren. Als reactie op deze hormonale toename, geven de pigmentcellen meer pigment af. Het aantal pigmentcellen in de opperhuid is bij mensen met melasma in de basis normaal. Tijdens de zwangerschap wordt de productie van verschillende hormonen in het lichaam verhoogd. Ook orale anticonceptiva en hormonale substitutietherapie kunnen melasma uitlokken. Erfelijke gevoeligheid speelt vaak ook een rol.

Van tevoren is niet exact in te schatten hoe de pigmentcellen zich in de loop van de tijd gaan gedragen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om de pigmentvlekken die bij melasma horen te verminderen en de activiteit van de pigmentcellen onder controle te brengen. Er bestaan veel effectieve huidproducten om de pigmentvlekken die bij melasma horen te vervagen, zoals de producten van ME Line en ZO Skin Health. In dit blogbericht leest u meer over belangrijke ingrediënten in huidproducten die pigment kunnen vervagen en onderdrukken. De wens om een zongebruinde gezichtshuid te hebben, kunt u wel beter opgeven, want consequent gebruik van een zonnebrandcrème met hoge factor voor het gelaat is noodzakelijk. We geven u graag persoonlijk advies in onze kliniek.

Behandelingen

tegen melasma

Bij Huidzorg Houten hebben we lang gezocht naar een veilige en effectieve behandelmethode tegen melasma. Met ME Line hebben we uiteindelijk de beste manier gevonden. Melasma is een chronische aandoening; dat wil zeggen dat er altijd weer nieuwe pigmentvlekken kunnen ontstaan bij blootstelling aan de zon. Daarom is het belangrijk om melasma driedimensionaal aan te pakken, namelijk:

  1. Preventie: voorkomen dat de pigmentcellen opnieuw te veel pigment aanmaken
  2. Curatief: opruimen van overtollig pigment
  3. Onderhoud: behaalde resultaten behouden en consequente zonbescherming