normaal litteken
Wat bedoelen we met een

normaal litteken?

Een ‘normaal’ litteken is een klein wit of huidkleurig strengetje in de huid, die ontstaan is bij de wondgenezing na een operatie of ongeval. Als reactie op de wond heeft de huid zelf bindweefsel aangemaakt en de wondgenezing is verlopen onder optimale omstandigheden. Normale littekens geven meestal geen fysieke klachten, maar kunnen wel cosmetisch storend zijn. Dit heeft veel te maken met de locatie op het lichaam. Een litteken in het midden van het gezicht valt bijvoorbeeld meer op dan een litteken op de romp.

Veelgestelde vragen

over normale littekens

De meeste normale littekens zijn ontstaan door chirurgie. Een operatief arts houdt zoveel mogelijk rekening met het verloop van de splijtlijnen in de huid en de natuurlijke huidplooien. Daarbij gebruikt hij steriele materialen. De kans is groot dat de huid geneest met een ‘mooi’ litteken. Normale littekens zijn niet rood van kleur en voelen niet verdikt aan.

Een vers litteken heeft minimaal een jaar de tijd nodig om uit te rijpen, tot die tijd kan het litteken nog rood van kleur zijn, harder aanvoelen of jeuken. Het litteken kan wel direct na sluiting van de wond ingesmeerd worden met littekencrème. Ook kunt u twee weken na sluiting van de wond of na het verwijderen van de hechtingen siliconengel- of pleisters gebruiken. Dit zorgt voor een optimale hydratatie van het littekenweefsel. Hierdoor wordt het snel uitrijpen, en zonder jeuk, van een litteken maximaal ondersteund.
Daarnaast adviseren wij om het litteken uit de zon of zonnebank te houden en in te smeren met zonnebrandcrème SPF 50. UV-straling heeft namelijk een negatieve invloed op de wondgenezing en kan tevens zorgen voor een donker gekleurd litteken. Ook adviseren wij om de huid zelf soepel te maken door elke dag het litteken minimaal tien minuten te masseren.

Behandelingen

tegen normale littekens

Een litteken kan nooit meer verdwijnen, maar in de meeste gevallen wel wat minder opvallend gemaakt worden. Indien u een normaal litteken toch storend vindt, kunt u terecht voor huidverbeterende behandelingen. Hierbij worden de huidcellen en bindweefselcellen als het ware wakker geschud, waardoor littekenweefsel weer een klein beetje op de ‘normale’ huid gaat lijken. Hierbij is het belangrijk om de huid tussen de behandelingen genoeg tijd en rust geven om weer nieuwe cellen en collageen aan te maken. De keuze van behandeling is afhankelijk van uw huidconditie, uw huidtype, de locatie en grootte van het litteken. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke aanpak het meest geschikt is voor u.