ongewenste haargroei
Wat is

ongewenste haargroei?

We worden geboren met ongeveer vijf miljoen haarzakjes verspreid over ons lichaam. Hoe deze verdeeld zijn is vastgelegd in onze genen en wordt geactiveerd door hormonen. De meeste haarzakjes maken donshaartjes aan, een kleiner aantal maakt zogenaamde terminale haren aan, Deze haren zijn dikker van structuur en vaak ook beter zichtbaar.

Sommige mensen hebben van nature een een beharingspatroon met een grote dichtheid. Ook kunnen haren stug en donker zijn, waardoor ze meer opvallen. Soms zitten er haren op plaatsen waar men ze liever niet heeft. Je spreekt dan van ongewenste haargroei. De grens tussen normale beharing en overbeharing is nergens vastgesteld. Of er daadwerkelijk sprake is van overmatige haargroei is uiteindelijk een persoonlijke opvatting.

Veelgestelde vragen

over ongewenste haargroei

Hieronder leest u meer over de aandoeningen die te maken hebben met een afwijkend beharingspatroon of huidklachten die het gevolg zijn van problemen met beharing:

  • Hirsutisme: wanneer er haren groeien op plaatsen waar deze normaal bij vrouwen niet voorkomen, bijvoorbeeld op de kin of bovenlip.
  • Hypertrichose: een vorm van overbeharing op een willekeurige plek op het lichaam.
  • Overbeharing bij PCOS: naast de verminderde vruchtbaarheid kampen vrouwen met polycysteus ovarium syndroom ook vaak met overbeharing of haaruitval, diabetes II, gewichtstoename en acné.
  • Ingegroeide haren: teruggroeiende haren met een ontstekingsreactie tot gevolg, meestal veroorzaakt door scheren, harsen en epileren.
  • Pseudofolliculitis barbae: ingegroeide haartjes en ontstekingen in de baardstreek bij mannen.
  • Scheerirritatie: de term die gebruikt wordt bij roodheid, scheerbultjes, scheerpuistjes of huidirritatie veroorzaakt door scheren.
  • Hidradenitis supperativa: een chronische ontsteking van de huid die ontstaat door een afsluiting van het haarzakje. Deze aandoening komt voor in de gebieden waar zich grote zweetklieren en haarzakjes bevinden, zoals de oksels, liezen en de binnenkant van de billen en schaamlippen.
  • Transgenderzorg

Er zijn natuurlijk allerlei manieren om thuis te ontharen, zoals scheren, ontharingscrème gebruiken, harsen, waxen, epileren of door middel van een epilator. Dit zijn allemaal tijdelijke methoden, want het haar groeit binnen enkele dagen tot week weer terug. Er bestaan ook IPL-apparaten voor thuis, maar deze zijn meestal niet geschikt voor de wat donkere huidskleuren en ook hierbij zal het resultaat elke vier tot acht weken bijgehouden moeten worden.

Permanente ontharing is een manier van ontharen waarbij haarzakjes op een veilige manier uitgeschakeld worden door de warmte van een stroomstootje of laserlicht. Het resultaat is dat er geen nieuwe haren meer kunnen groeien uit de behandelde haarzakjes. Dit maakt permanent ontharen tot een duurzame oplossing bij ongewenste haargroei. Mensen kiezen vaak voor permanente ontharing vanuit cosmetisch oogpunt, maar er kunnen ook medische redenen zijn. Zo kunnen overtollige haartjes voor een gevoel van onzekerheid en schaamte zorgen. Denk hierbij aan prikkende stoppeltjes in het gezicht of donkere haartjes en scheerbultjes die opvallen bij het dragen van zwem- en zomerkleding. Gemak kan ook een keuze zijn voor permanente ontharing vanwege het comfortabele gevoel (geen stoppeltjes meer) en zeker ook tijdwinst (niet meer scheren of epileren).

Behandelingen

tegen ongewenste haargroei

Bij Huidzorg Houten zijn we gespecialiseerd in de permanente ontharingsmethoden laserontharing en elektrisch ontharen. Laserontharing wordt toegepast bij donkere haartjes, elektrisch ontharen bij lichte haartjes. Deze methoden kunnen ingezet worden op alle plekken van het gezicht en lichaam en zijn geschikt voor alle huidtypen. Tijdens het consult bespreken we welke behandeling het meest geschikt is voor u.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.