Ooievaarsbeet
Wat is

ooievaarsbeet?

Naevus van Unna is de Latijnse naam voor ooievaarsbeet. Deze naam is afkomstig van het fabeltje dat baby’s door de ooievaar worden gebracht. De ooievaar zou de baby op deze plek vastgehouden hebben. Men spreekt ook wel eens van ‘Angel kisses’ bij een ooievaarsbeet op het voorhoofd.

De ooievaarsbeet is een egale rozerode vlek, vaak zichtbaar in de nek of op het achterhoofd. Het komt bij ongeveer 30% van de pasgeboren baby’s voor en verdwijnt meestal enkele maanden na de geboorte. De ooievaarsbeet kan ook gelokaliseerd zijn op het voorhoofd, de oogleden, rondom de neus, op de bovenlip, in het halsgebied of op het decolleté. De vlek is onregelmatig van vorm. Soms zijn het meerdere vlekjes bij elkaar. De diagnose ooievaarsbeet kan verward worden met een wijnvlek of hemangioom. Net als de ooievaarsbeet zijn dit geboortevlekken, gekenmerkt door roodheid.

Veelgestelde vragen

over de ooievaarsbeet

Op de plek van de roodheid zijn de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid wijder van elkaar aangelegd in de huid. Bij inspanning of temperatuurverschillen wordt de vlek donkerder. Het is een goedaardige, onschuldige aandoening. De ooievaarsbeet trekt meestal binnen een jaar spontaan weg, maar kan bij sommige mensen het hele leven zichtbaar blijven. Dit komt veelal voor bij een ooievaarsbeet in de nek. Als er in dit gebied haar groeit, is de rode vlek meestal nauwelijks zichtbaar. Valt de ooievaarsbeet buiten de haargrens, dan zou de vlek cosmetisch storend kunnen zijn.

De ooievaarsbeet kan veilig verwijderd worden, zodra het contrast tussen de roodheid en de teint van de huid groot genoeg is. Het aantal behandelingen is onder andere afhankelijk van de grootte de diepte van de ooievaarsbeet en de reactie op de behandeling. De ooievaarsbeet kan bij Huidzorg Houten meestal succesvol behandeld worden met IPL-behandelingen. Behandeling is mogelijk vanaf de puberteit. De vlek kan vervagen als de bloedvaatjes oppervlakkig zijn gelegen.

Behandelingen

tegen de ooievaarsbeet