Wat zijn ouderdomswratten?

Ouderdomswratten (verrucae seborrhoicae) zijn goedaardige huidtumoren, die ontstaan door te snelle celdeling van oppervlakkige huidcellen. Kenmerkend aan deze huidwratjes is dat ze meestal duidelijk begrensd zijn, ovaal tot rond van vorm, ruw aanvoelen en bovenop de huid liggen. Een ouderdomswrat kan licht van kleur zijn in het begin, maar geleidelijk steeds donkerder kleuren tot donkerbruin of zelfs zwart.

De voorkeurslocaties van ouderdomswratten zijn in het gezicht rond de slapen, de romp en de handruggen. We zien ouderdomswratten meestal bij blanke mensen en ouderen. Ouderdomswratten verschijnen ongeveer vanaf onze 40ste levensjaar en kunnen geleidelijk toenemen in aantal, variërend van een paar tot tientallen.

Wat is de oorzaak van ouderdomswratten?

Het woord ‘wratten’ zou kunnen veronderstellen dat een virus de oorzaak is van het ontstaan, maar dat is niet waar. Het is nog onbekend hoe ouderdomswratten precies ontstaan. Bij mensen die veel in de zon komen ontstaan ouderdomswratten eerder dan bij mensen die weinig in de zon komen. Verder speelt erfelijkheid een rol.

Welke behandelingen zijn er tegen ouderdomswratten

Ouderdomswratten zijn goed te herkennen voor de huidtherapeut en tevens zeer succesvol te behandelen. Huidtherapeuten zijn getraind om goedaardige huidtumoren te kunnen onderscheiden van eventuele kwaadaardige tumoren. Als er twijfel is over de diagnose, zal zij u doorverwijzen naar uw huisarts. Afhankelijk van het aantal ouderdomswratten zijn er per gebied één tot drie behandelingen nodig. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Lees meer over de behandeling van ouderdomswratten