ouderdomswratten
Wat zijn

ouderdomswratten?

Ouderdomswratten (verrucae seborrhoicae) zijn goedaardige huidtumoren, die ontstaan door te snelle celdeling van oppervlakkige huidcellen. Kenmerkend aan deze huidwratjes is dat ze meestal duidelijk begrensd zijn, ovaal tot rond van vorm, ruw aanvoelen en bovenop de huid liggen. Een ouderdomswrat kan licht van kleur zijn in het begin, maar geleidelijk steeds donkerder kleuren tot donkerbruin of zelfs zwart.

De voorkeurslocaties van ouderdomswratten zijn in het gezicht rond de slapen, de romp en de handruggen. We zien ouderdomswratten meestal bij blanke mensen en ouderen. Ouderdomswratten verschijnen ongeveer vanaf onze 40ste levensjaar en kunnen geleidelijk toenemen in aantal, variërend van een paar tot tientallen.

Hoe ontstaan ouderdomswratten?

Het woord ‘wratten’ zou kunnen veronderstellen dat een virus de oorzaak is van het ontstaan, maar dat is niet waar. Het is nog onbekend hoe ouderdomswratten precies ontstaan. Bij mensen die veel in de zon komen ontstaan ouderdomswratten eerder dan bij mensen die weinig in de zon komen. Verder speelt erfelijkheid een rol.

Behandelingen

tegen ouderdomswratten