pigmentvlekken
Wat zijn

pigmentvlekken?

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn als het ware een opeenhoping van pigment in de huid, te herkennen aan een onregelmatige teint en donkere verkleuringen van de huid. De meeste pigmentvlekken ontstaan daar waar de zon gemakkelijk bijkomt, zoals het gezicht, het decolleté, de handen, de schouders en ledematen. Sommige pigmentvlekken zijn al bij de geboorte aanwezig. Meestal nemen pigmentvlekken toe naarmate we ouder worden, ondermeer door hormonale veranderingen.

Veelgestelde vragen

over pigmentvlekken

Wanneer pigmentcellen overprikkeld zijn, raakt het pigmentatieproces verstoord. Deze verstoring leidt tot overlappingen van pigmentophopingen aan de uiteinden van de pigmentcellen. Deze overlappingen zorgen voor een extra hoeveelheid pigment, waardoor de huid vlekkerig wordt.

De vorming van pigment is een natuurlijk proces, dat bij iedere huid anders verloopt. Waarom de ene persoon wel pigmentvlekken krijgt en de ander niet, kan te maken hebben met de mate van blootstelling aan de zon, het huidtype, hormonale invloeden en erfelijke belasting. Naast deze factoren is er ook nog een verschil in de soort pigmentvlekken die kunnen ontstaan.

Een verstoring in het pigmentproces kan veroorzaakt worden door zonlicht in combinatie met:

  • Huidveroudering
  • Hormonale invloeden, zoals zwangerschap, orale anticonceptiva en de overgang
  • Beschadiging of ontstekingen, zoals acné, huidirritatie, ingegroeide haren, wrijving en wondjes
  • Sommige medicijnen

Een pigmentvlek ligt verspreid in de opperhuid (epidermaal) of in de lederhuid (dermaal). Sommige pigmentvlekken bevinden zich in beide huidlagen.

  • Melasma: ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Dit is een vlekkerige, bruine verkleuring op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en/of de kin, ontstaan door blootstelling aan de zon in combinatie met de hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine stimuleren.
  • Ouderdomsvlekken: de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken veroorzaakt door zon bij een blanke huid. De vlekken zijn te vinden in het gezicht, op de handen, decolleté en op de benen. Een andere benaming is ‘lentigo solaris’, ofwel ‘zonnevlekken’.
  • Dermatosis papulosa nigra: kleine bruinzwarte bultjes of vlekjes op de gepigmenteerde huid.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie: een opeenhoping van pigment na een ontsteking of een beschadiging van de huid.
  • Poikyloderma van Civatte: een vorm van zonschade. Grillige, roodbruine verkleuring van de huid, meestal aan beide kanten van de hals en uitbreiding richting het decolleté.
  • Café-au-lait vlek: aangeboren koffiekleurige vlekken op het lichaam.

Allereerst is bewustwording van de oorzaken, zoals blootstelling aan UV-straling, krabben aan de huid en hormoonschommelingen belangrijk. Als uw huid gevoelig is voor pigmentvorming is het belangrijk hier rekening mee te houden.
Het is ook zinvol om therapeutische producten te gebruiken die de volgende actieve ingrediënten bevatten: retinal, niacinamide, tranexamic acid, vitamine C en arbutine. Hiermee kunt u niet alleen reeds aanwezige pigmentvlekken vervagen, maar ook de vorming van nieuwe pigmentvlekken voorkomen. We geven u graag persoonlijk advies in onze kliniek.

Behandelingen om

pigmentvlekken te verminderen

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen oppervlakkige pigmentvlekken en dieper gelegen pigmentvlekken. Dit bepaalt niet alleen de manier waarop een pigmentvlek het meest effectief behandeld kan worden, maar het schept ook meer duidelijkheid over het verwachtingsbeeld. Ook uw huidskleur, de locatie en de uitgebreidheid van de pigmentvlekken beïnvloeden de keuze van de behandelmethode.

Een effectieve behandeling van pigmentvlekken bestaat altijd uit een driedimensionale aanpak, namelijk:

  1. Preventie: voorkomen dat de pigmentcellen opnieuw te veel pigment aanmaken
  2. Curatief: opruimen van overtollig pigment
  3. Onderhoud: behaalde resultaten behouden en consequente zonbescherming