Poikiloderma van Civatte
Wat is

Poikiloderma van Civatte?

Poikiloderma van Civatte wordt ook wel Erythrosis interfollicularis colli genoemd, wat letterlijk ‘roodheid tussen de haarzakjes van de hals’ betekent. Een eenvoudigere naam is ‘zonnehals’. Bij Poikiloderma van Civatte zien we meestal aan beide kanten van de hals een grillige, roodbruine verkleuring van de huid. Soms is er een uitbreiding naar de oren, de nek en het decolleté zichtbaar. Opvallend is dat het stukje huid onder de kin, niet mee doet. Dit is een schaduwplekje voor de zon en dat verklaart meteen één van de belangrijkste oorzaken. Op de betreffende plek is een netwerk van gesprongen bloedvaatjes zichtbaar. Rondom de uitgangen van de haarzakjes liggen geen bloedvaatjes, dus in dat gebied zijn er kleine lichte puntjes te zien. Daaronder ligt een laagje hyperpigmentatie. Soms is de huid op deze plekken ook dunner.

Veelgestelde vragen

over Poikiloderma van Civatte?

Poikiloderma van Civatte komt meestal voor bij mensen van middelbare leeftijd, met name vrouwen en mannen met een blank huidtype die graag regelmatig in de zon komen. Het is eigenlijk een vorm van zonschade door overmatige blootstelling van UV-straling. Bij vrouwen speelt ook de overgang een rol. Er wordt ook gedacht aan een allergische reactie op bestanddelen van parfum.

Naast behandeling is het zeer belangrijk om de hals en het decolleté regelmatig met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger in te smeren. Zo heeft u langer profijt van het behaalde resultaat en kunt u verergering voorkomen. De oppervlakkige roodheid én het onderliggende pigment zijn doorgaans succesvol te behandelen met IPL-behandelingen. Met ongeveer twee tot drie behandelingen kan de verkleuring minder zichtbaar worden.

Behandelingen

tegen Poikiloderma van Civatte