postinflammatoire hyperpigmentatie
Wat is

postinflammatoire hyperpigmentatie?

Postinflammatoire hyperpigmentatie is een opeenhoping van pigment na een ontsteking of een beschadiging van de huid. Hoewel deze verkleuringen meestal na verloop van tijd weer vervagen, kunnen ze voor veel mensen enorm hinderlijk zijn. Oppervlakkige postinflammatoire hyperpigmentatie ligt in de opperhuid en zorgt voor een licht- tot donkerbruine verkleuring. Zodra het pigment dieper in de huid ligt,krijgt de hyperpigmentatie een grijsbruine tot grijsblauwe gloed. De verkleuring wordt steeds erger zolang het ontstekingsproces blijft voortduren en de huid wordt blootgesteld aan de zon. Met name bij donkerder gepigmenteerde mensen komt postinflammatoire hyperpigmentatie veel voor.

Veelgestelde vragen

over postinflammatoire hyperpigmentatie

Voorbeelden waardoor de pigmentcellen overactief kunnen worden in de huid zijn:

 1. Wondjes en schrammen
 2. Ontstekingen en acné
 3. Zelf onzuiverheden uitknijpen, aan de huid pulken
 4. Muggenbeten
 5. Huidklachten als herpes, keratosis pilaris, psoriasis en eczeem kunnen gepaard gaan met postinflammatoire hyperpigmentatie
 6. Ontharen door harsen, waxen, epileren en scheren kan postinflammatoire hyperpigmentatie veroorzaken in locaties als de oksels, de scheenbenen of de liezen, door ingroeiende haren, huidovergevoeligheid en irritatie
 7. Allergische reacties en infecties van de huid kunnen overmatige pigmentvorming veroorzaken
 8. Het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten leiden tot irritatie en pigmentvlekken
 9. Het gebruik van sommige medicijnen
 10. De combinatie parfum en zonlicht kan ook hyperpigmentatie veroorzaken, door een reactie van bepaalde bestanddelen in het parfum met de UV-stralen
 11. Soms kunnen postinflammatoire hyperpigmentaties als complicatie ontstaan na een intensieve huidbehandeling
 12. Schuring en wrijving van kleding, BH-bandjes of boorden.

Postinflammatoire hyperpigmentaties vervagen meestal spontaan na verloop van tijd zodra de veroorzakende factoren niet meer aanwezig zijn. Soms kan het maanden tot jaren duren, vooral bij dieper gelegen hyperpigmentatie en donkere huidtypen. De huid zal consequent beschermd moeten worden met zonnebrandcrème van factor 30 of hoger.

De huidtherapeut kan vaak helpen met het voorkomen van postinflammatoire hyperpigmentatie, bijvoorbeeld door het bestrijden van acné in het gezicht of op de rug, verminderen van keratosis pilaris op de armen en benen, door huidverzorgingsadvies te geven of door definitieve laserontharing uit te voeren, waardoor andere ontharingsmethoden (die de huid beschadigen of irriteren) overbodig worden.

Hydrochinon kan eventueel in combinatie met tretinoïne (vitamine A-zuur) op de huid aangebracht worden om pigmentvlekken te vervagen. Dit middel is op recept verkrijgbaar via uw huisarts en moet minimaal gedurende drie maanden gebruikt worden. De huidtherapeut is bekend met deze middelen en kan u helpen met aanbrenginstructies.

De brightening producten van ZO Skin Health bevatten retinol, melanineremmers en antioxidanten die hyperpigmentatie verhelderen en de huidtoon egaliseren. Deze producten worden ingezet om hardnekkige pigmentvlekken te behandelen, maar ook om behaalde resultaten te onderhouden.

Behandelingen

tegen postinflammatoire hyperpigmentatie

Bij Huidzorg Houten onderzoeken we de huid die postinflammatoire hyperpigmentatie vertoont zorgvuldig en leggen we u de behandelopties uit. De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke therapie of combinatie van therapieën het meest geschikt is voor u.