pseudofolliculitis-barbea
Wat is

pseudofolliculitis barbae?

Pseudofolliculitis barbae is de benaming van bultjes en ontstekingen in de baardstreek ten gevolge van veelvuldig scheren. Het is een ernstige vorm van scheerirritatie. Het komt het vaakst voor bij donkere mannen maar soms ook bij blanke mannen. Het speelt ook wel op bij vrouwen die hun oksels en schaamstreek scheren. Naast dat het cosmetisch storend kan zijn, kan het ook klachten geven als jeuk en pijn.

Veelgestelde vragen

over pseudofolliculitis barbae?

De reden waarom het vaker bij donkere mannen voorkomt is omdat hun haartjes over het algemeen wat stugger en gekruld zijn. Deze krulhaartjes hebben de neiging de huid in te groeien in plaats van recht omhoog. Als reactie hierop ontstaan bultjes en puistjes. Het kleine puistjes zijn met een wit puskopje, maar er kunnen ook diepe ontstekingen en cysten ontstaan waarbij de huid geïnfecteerd raakt door een bacterie.

Scheren is de grootste oorzaak van ingegroeide haren. Dit gebeurt vooral wanneer de haartjes te kort worden afgeschoren. Wanneer de huid gespannen wordt of bij teveel druk, wordt het haartje opgetild en afgeschoren. In de huid schiet het haartje dan iets verder naar binnen. Hierdoor groeit het haartje niet recht naar boven, maar in de wand van de follikel. Deze factoren zorgen voor een ontstekingsreactie in de huid wat zich uit in bultjes, pigmentatie of zelfs littekenvorming. Wanneer de pseudofolliculitis barbae zich uit op het lichaam kan dit ook komen door continue wrijving, strakke kleding en het gebruik van vette zalven. Naast scheren kunnen ook harsen, waxen en epileren zorgen voor irritatie van de huid en ingegroeide haren.

Er zijn een aantal tips voor thuis om ingegroeide haren te voorkomen.

  • Gebruik altijd een scherp scheermesje of een trimapparaat dat de haartjes niet te kort afscheert
  • Scheer niet elke dag, maar om de dag
  • Scheer met de haargroeirichting mee
  • Regelmatig scrubben zorgt ervoor dat de hoornlaag dunner wordt en de haartjes gemakkelijker naar buiten kunnen groeien
  • Draag katoenen kleding bij ingegroeide haren in de oksels of schaamstreek
  • Gebruik geen irriterende, geparfumeerde zalven of oliën op de huid
  • Zijn de haren al ingegroeid? Scheer de haren bij voorkeur niet te kort, maar trim de haren tijdelijk
  • Zit niet zelf aan de ontstekingen. Uitknijpen kan leiden tot ernstige, diepe ontstekingen en huidschade

Naast de tips kunnen er ook therapeutische thuisproducten worden gebruikt die de huid wat zachter en dunner maken, zoals tretinoïne, retinol of salicylzuur pads. Ontstekingen kunnen behandeld worden met benzoylperoxide, die de bacterie doodt.

Behandelingen

tegen pseudofolliculitis barbae?

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met behandelingen en de tips voor thuis, om tel voorkomen dat er pigmentvlekken en littekens ontstaan. Wanneer deze al aanwezig zijn, kunnen gerichte behandelingen verergering voorkomen. Bij Huidzorg Houten kunnen we twee behandelingen uitvoeren bij pseudofolliculitis barbae.

Allereerst zijn er laserbehandelingen mogelijk met de Lightsheer Quattro Laser die veilig is bij de donkere huid. Hierbij weet je zeker dat de haren niet meer teruggroeien. Met laserontharing worden haarzakjes permanent vernietigd. Hierdoor groeien er geen nieuwe haren terug en is de oorzaak van pseudofolliculitis barbae aangepakt.

Een andere behandeloptie zijn acnébehandelingen en chemische peelings. Hiermee wordt niet de oorzaak aangepakt, maar dit kunt u zien als symptoombestrijding. Beide behandelingen zorgen voor een versnelde aanmaak van gezonde huidcellen. Haren kunnen hierdoor gemakkelijker naar buiten groeien. De actieve ingrediënten die tijdens de behandelingen worden gebruikt kalmeren de huid waardoor ontstekingen kunnen verminderen en pigmentvlekken mogelijk vervagen. Tijdens deze behandeling worden ook de ingegroeide haren voorzichtig verwijderd om de kans op pigmentvlekken te verkleinen en littekenvorming te voorkomen.