rimpels
Wat zijn

rimpels?

Rimpels, ze worden gehaat, gevreesd of men haalt er de schouders voor op. De eerste rimpeltjes en fijne lijntjes ontstaan meestal door de mimiek in ons gezicht, door lachen, fronsen en met de ogen knijpen. Daarna worden ze geleidelijk dieper. De zon speelt hierbij een belangrijke rol, samen met het feit dat vanaf ongeveer het 25e levensjaar de aanmaak van collageen en elastine in de huid langzaamaan afneemt.

Veelgestelde vragen

over rimpels

  • Fijne lijntjes: voorlopers van de diepere rimpels, ontstaan door droogte van de huid en mimiek. Voorbeelden: kraaienpootjes.
  • Dynamische rimpels; ontstaan door expressie in het gezicht door de spierwerking. Voorbeelden: de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen of de rimpels op het voorhoofd.
  • Statische rimpels; ontstaan door het ouder worden en genetische aanleg. Voorbeelden: neuslippenplooi, rimpels rondom de mond en wangen.

Het biologische proces van huidveroudering begint al rond het 25e levensjaar, dit houdt in dat het stofwisselingsproces in alle cellen vertraagt. Hierdoor verloopt de aanmaak van huidcellen minder snel en wordt de huid dunner, ook duurt het langer voordat beschadigingen aan de huid herstellen. Daarnaast vertraagt de productie van essentiële bindweefselcellen die verantwoordelijk zijn voor de  aanmaak van elastine en collageen die nodig zijn voor de trekvastheid en stevigheid van de huid.

De ene persoon krijgt sneller rimpels dan de ander. Dat kan door intrinsieke en extrinsieke factoren bepaald worden. Intrinsieke factoren horen bij het natuurlijke huidverouderingsproces. Denk aan erfelijkheid, hormonale veranderingen (daling oestrogeenspiegel) en mimiek van het gezicht. Extrinsieke factoren zijn invloeden van buitenaf. UV-straling is één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van rimpels. UV-straling zorgt voor een loskoppeling van collageen en elastine. Zonnestraling tast de met name de elastinevezels aan, die voor de soepelheid en veerkracht van de huid zorgen. Andere factoren zijn onder andere stress, roken, cafeïne, alcohol, suiker, diëten, slaaptekort, medicijngebruik, lijden aan een chronische ziekte, verkeerd cosmeticagebruik en chronische irritatie van de huid. Deze factoren veroorzaken een overschot aan vrije radicalen in de huid. Bij een overschot aan vrije radicalen raken de cellen hun controle kwijt en gaan ze zich binden aan gezonde huidcellen. De cellen worden op deze manier dus aangevallen en kunnen hierdoor zelfs vernietigd worden. Oxidatieve stress veroorzaakt DNA-schade, tast het bindweefselvezels aan, maakt het de huid minder elastisch en zorgt voor meer rimpels.

Het inbouwen van gezonde leefgewoonten is de basis voor het behouden van een gezonde huid. Denk aan het vermijden van stress, gezond eten en drinken, voldoende slapen en bewegen en niet roken. Daarnaast is het zeer verstandig om de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Zo voorkomt u niet alleen rimpels, vroegtijdige huidveroudering en bruine vlekken, maar ook huidkanker.

De huidproducten van ZO Skin Health bevatten geconcentreerde werkzame stoffen die bewezen effecten hebben op huidveroudering, zowel in klinische onafhankelijke wetenschappelijke studies als ook in de dagelijkse praktijk. Wij geven u graag advies in de kliniek of neem eens een kijkje in de webshop.

Een acnébehandeling kan uitgevoerd worden bij ieder huidtype.

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreekt u tijdens een vrijblijvend intakegesprek uw vragen, wensen en verwachtingen met één van onze huidtherapeuten. Na zorgvuldige screening en beoordeling van uw huidconditie geeft de huidtherapeut u persoonlijk behandeladvies en stelt zij een op u afgestemd behandelplan op en geeft een prijsindicatie. Als alles duidelijk voor u is kunt u, na ondertekening van de  behandelovereenkomst, tot behandeling overgaan.

Behandelingen

tegen rimpels

Bij Huidzorg Houten behandelen we rimpels door de huid sterker en steviger te maken vanuit de lederhuid. Dit geeft een natuurlijk, geleidelijk effect op langer termijn. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, welke afhankelijk zijn van het type rimpels, de locatie, uw levensstijl en persoonlijke wensen. De huidtherapeut stelt samen met u een behandelplan op. Het aantal benodigde behandelingen hangt af van uw wensen en de mate van rimpels. In de regel adviseren wij een kuur van minimaal zes behandelingen en daarna een jaarlijkse behandeling te ondergaan om het resultaat te behouden, aangezien het natuurlijke huidverouderingsproces gewoon door gaat. De behandelingen zijn geschikt om fijne lijntjes te vervagen, rimpels minder diep te maken en huidverslapping te verminderen. Dit werkte het beste op een huid die zich goed kan herstellen en voldoende voeding bevat in de cellen. Indien u zich stoort aan mimische rimpels, zoals de fronsrimpel of lachrimpels en volumeverlies, komt u wellicht beter in aanmerking voor botox en fillers.