roodheid
Wat is

roodheid?

Roodheid in het gezicht is een normaal verschijnsel bij inspanning of door emoties. De huid kleurt rood door warmte en een verhoogde doorbloeding door verwijding van bloedvaten. Op den duur trekt de roodheid ook weer weg. Als roodheid continu aanwezig is en steeds opvallender wordt, kan roodheid in het gezicht ook als storend worden ervaren. Blijvende roodheid in het gezicht wordt vaak gezien als onderdeel van vaatafwijkingen, een ontstekingsreactie of overmatige blootstelling aan de zon. Sommige mensen hebben van nature een gevoelige huid die snel rood is. Roodheid komt meestal voor in het gezicht maar kan ook elders op het lichaam ontstaan. De huidtherapeut kan deze klachten goed herkennen en in de meeste gevallen ook effectief behandelen.

Veelgestelde vragen

over roodheid

Met het ouder worden,verzwakken de vaatwanden. Daarnaast wordt de huid dunner, waardoor de gesprongen bloedvaatjes meer zichtbaar kunnen worden. Uitingen van roodheid, zoals couperose en rosacea, zijn vaak erfelijk bepaald. Daarnaast kunnen roken, overmatig zonnen, zwangerschap en medicatie, zoals bloedverdunners, een rol spelen. Er zijn ook aangeboren vormen, zoals een wijnvlek.

Roodheid door vaatafwijkingen:

  • Couperose: een fijn netwerk van verwijde rode bloedvaatjes in het gezicht, meestal op de wangen, neus en kin.
  • Spider naevus: een goedaardige uitstulping van een bloedvaatje, ook wel ‘spinnenkopje’ genoemd.
  • Diffuse roodheid: een blijvende, eventueel vlekkerige roodheid van de huid, meestal rond de wangen en neus en de zijkanten van de hals.
  • Wijnvlek: een aangeboren rode vlek in de huid veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes in de huid. Ook zijn er méér bloedvaatjes in de huid aanwezig.
  • Kersenwratjes: kleine uitstuwingen van de bloedvaatjes op het lichaam, zichtbaar als kleine verheven rode bultjes of rode stipjes.
  • Ooievaarsbeet: een egale rozerode vlek, vaak zichtbaar in de nek of op het achterhoofd.

Roodheid door een ontstekingsreactie:

  • Rosacea: een ontstekingsaandoening van de huid, die zich tot verschillende stadia kan ontwikkelen. Meestal begint rosacea met diffuse roodheid door vaatverwijding en kleine gesprongen bloedvaatjes op de wangen en neus. Later kan dit gebied uitbreiden, ontsteken en de huidstructuur grover worden.
  • Postinflammatoir erytheem: de rode vlekjes die nog zichtbaar zijn nadat puistjes zijn uitgedoofd
  • Allergische reactie of overgevoeligheid: rode vlekken en zwelling door contact met irriterende stoffen of contact met allergenen
  • Eczeem of psoriasis: roodheid als onderdeel van een onderliggende huidziekte.

Roodheid door zon:

  • Poikyloderma van Civatte: een rode, roestbruine verkleuring van de zijkanten van de hals of decolleté, ook wel ‘zonnehals’ genoemd.
  • Zonverbranding: roodheid door een overmatige blootstelling aan UV-straling.

Een rode huid moet thuis voorzichtig behandeld worden. Het is mogelijk om roodheid goed te camoufleren, maar het kan ook prettig zijn om zonder make-up door het leven te gaan.
Zodra de oorzaak van de roodheid bekend is, kunt u proberen om verergerende factoren, zoals blootstelling aan UV-straling, stress, temperatuurwisselingen, irriterende cosmetica, roken en alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Bij diffuse roodheid of verwijde bloedvaatjes is het belangrijk tijdig aan de bel te trekken. Vooral bij een ontstoken huid is het belangrijk er niet te lang mee door te lopen.

Behandelingen

tegen roodheid

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten zijn gespecialiseerd in de behandeling van roodheid en maken gebruik van de meest innovatieve behandelmethoden. De verwijde bloedvaatjes die roodheid in het gezicht of het lichaam veroorzaken spelen geen rol meer bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in de huid, daarom kunnen ze veilig verwijderd worden. Behandeling van rosacea is gebaseerd op het uitdoven van de ontstekingsreactie, opbouwen van huidweerstand en verwijderen van diffuse roodheid en gesprongen bloedvaatjes. Naast het bespreken van een effectief behandelplan, geeft de huidtherapeut persoonlijk advies.