Rosacea
Wat is

rosacea?

Rosacea is een ontstekingsaandoening van de gezichtshuid, die gepaard kan gaan met diffuse roodheidcouperose, bultjes en kleine puistjes. Andere signalen voor rosacea zijn een stekend en branderig gevoel in het gezicht, droogte, huidvergroving en oogirritatie. Rosacea heeft een onvoorspelbaar karakter, soms vlamt het in korte tijd op om vervolgens weer te verdwijnen. Zeker één op de twintig mensen heeft er last van. Het begint meestal na het dertigste levensjaar, maar wordt ook bij twintigers gezien. Meer vrouwen dan mannen hebben last van rosacea. Rosacea komt vaker voor bij blanke huidtypen.

Veelgestelde vragen

over rosacea

Rosacea kan zich in drie stadia ontwikkelen.

  • Stadium 1 (mild): flushing, ontsteking, kleine gesprongen bloedvaatjes, vet en ruwheid.
  • Stadium 2 (matig): rosacea-huidtypen in ontstekingsstadium, met af en toe wondjes, cysten en milde textuurveranderingen.
  • Stadium 3 (ernstig): permanente roodheid, duidelijk aanwezige cysten en opvallende textuurbeschadiging.

Bij onbehandelde rosacea kan uiteindelijk een grovere huidstructuur ontstaan, met in sommige gevallen rhinophyma (vergroving van de neus).

Steeds meer onderzoeken tonen een verband aan tussen de Demodex mijt en rosacea. Demodex folliculorum is een mijt die die in de talgklieren van het gezicht leeft. Zodra deze mijt overlijdt, laat hij afvalstoffen achter in de talgklieren, welke voor irritatie en ontstekingen zorgen. Aangetoond is dat mensen met rosacea tien keer zoveel Demodex mijten op de huid hebben dan mensen zonder deze huidklachten. De Demodex mijt houdt van een vette huid en warmte, wat verklaart waarom rosacea vaak in de zomer en bij een hogere vochtigheidsgraad verergert. De meest voorkomende uitlokkende factoren zijn: blootstelling aan UV-straling, stress, warmte, wind, zwaar sporten, alcohol, hete baden, koud weer, pittig eten, een vochtig klimaat en hoge temperaturen, sommige huidverzorgingsproducten (zoals parfum, zeep, reinigingsdoekjes, sommige zonnebrandcrèmes en aftershave), warme dranken en irritatie door cosmetica.

Probeer bovenstaande uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden. Bij ontstoken rosacea schrijven huisartsen soms aanvullend lokale antibiotica voor in gelvorm of in als crème (bijvoorbeeld metronidazol, Rozex® of azelaïnezuur). Rosacea maakt veel mensen onzeker. Sommige mensen zijn al jaren zoekende naar een oplossing voor hun huid. Helaas verdwijnt rosacea niet vanzelf. Als u eenmaal rosacea heeft, blijft u er gevoelig voor. Door toenemende bekendheid wordt rosacea tegenwoordig in een vroeg stadium gediagnosticeerd, waardoor de huidklacht gelukkig goed te stabiliseren is.

Behandelingen

tegen rosacea

Er zijn genoeg mogelijkheden binnen de huidtherapeutische zorg om uitbreiding van de klacht te voorkomen en rosacea onder controle te houden. Behandeling van rosacea is gebaseerd op het uitdoven van de ontstekingsreactie, opbouwen van huidweerstand en verwijderen van roodheid en couperose. De huidtherapeut kan rosacea meestal goed herkennen, ook in het voorstadium. Tijdens het eerste consult stelt zij een een persoonlijk behandelplan voor u op. Daarnaast helpen we u graag met het adviseren van huidproducten die voor een gevoelige, ontstoken en kwetsbare huid geschikt zijn.