gluteal-pit-1
Wat is

Sinus pilonidalis?

Een sinus pilonidalis wordt ook wel een haarnestcyste genoemd. Deze cyste bevindt zich meestal in, of net boven de bilspleet en heeft één of meerdere open verbindingen naar de buitenlucht. De holte is gevuld met granulatieweefsel, vocht, vuil en/of bloed. Een sinus pilonidalis kan klachten geven als pijn, jeuk, verlies van wondvocht, vuil en bloed.

Veelgestelde vragen

over sinus pilonidalis

Een haarnestcyste geeft meestal klachten in de vorm van pijn op de stuit, vooral bij zitten en bukken. De pijn verdwijnt zodra de spanning afneemt. Dat gebeurt wanneer er wat pus of vocht uit de cyste komt.

Een ander kenmerk is een gaatje of kuiltje in de bilplooi. Dit is een gangetje vanuit cyste naar buiten en heet een fistel.

Het is nog niet duidelijk hoe een sinus pilonidalis ontstaat. Belangrijke factoren die een rol spelen in de ontstaanswijze van een sinus pilonidalis zijn haargroei in het gebied, de kwetsbaarheid van de huid in de middenlijn van de bilnaad en wrijving op deze plaats. Bijvoorbeeld bij een zittend beroep.

Sinus pilonidalis kan steeds weer terug komen. Factoren die hierbij een rol spelen zijn slechte persoonlijke hygiëne. Denk aan het terug ingroeien van haren of het niet juist verwijderen van haren. Maar ook slecht doorbloed weefsel na eerdere operaties of spanning op het operatielitteken kunnen ervoor zorgen dat een sinus pilonidalis terug keert.

In de meeste gevallen moet een sinus pilonidalis chirurgisch verwijderd worden, dit slechts een tijdelijke oplossing is. Lokale laserontharing is nog een redelijk onbekende, maar wel effectieve manier om recidieven van sinus pilonidalis helpen te voorkomen.

Daarnaast is het zorgen voor een goede hygiëne rondom het aangedane gebied ook zeer belangrijk om een recidief te voorkomen.

Behandelingen

tegen sinus pilonidalis

Sinus pilonidalis kan behandeld worden door de permanente haarverwijdering met de Diode Quattro ontharingslaser. Door de vermindering van haargroei verkleinen we de kans op recidief vorming. De huidtherapeut geeft ook advies betreft de hygiëne maatregelen voor thuis.