Spider Naevus
Wat is een

spider naevus?

Een spider naevus wordt ook wel ‘spinnenkopje’ genoemd. Het is een goedaardige uitstulping van een bloedvaatje. Vanuit een rood bultje als middenstip waaieren fijne, rode vaatjes uit, zoals de poten van een spin. De voorkeurslocaties zijn vooral het gezicht, met name rond de ogen en de neus, maar ze komen ook voor in de hals, op het decolleté en de handen. Heel veel gesprongen bloedvaatjes bij elkaar, noemen we couperose.

Veelgestelde vragen

over spider naevus

De oorzaak van een spider naevus is onbekend. Het komt vaak spontaan opzetten en kan soms ook weer spontaan verdwijnen. We zien het bij alle leeftijden, maar met name bij kinderen en zwangere vrouwen. Na het stoten van de huid komt er ook wel eens een spider naevus op.

Omdat een spider naevus zich meestal centraal in het gezicht bevindt, kan deze opvallend en ontsierend zijn. Behandeling is meestal eenvoudig en succesvol. Indien er sprake is van druk van een onderliggend bloedvat, kunnen de gesprongen bloedvaatjes weer terugkomen.

Behandelingen

tegen spider naevus

De KTP-laser is een zeer nauwkeurige en effectieve manier om gesprongen bloedvaatjes in het gezicht te verwijderen. De laser geeft speciale pulsjes af van groen laserlicht. Deze energie wordt wel opgenomen door de rode kleur van de gesprongen bloedvaatjes, maar niet door de omringende huid. Door de warmte gaan de bloedvaatjes kapot, waarna de huid deze zelf opruimt.