striae
Wat zijn

striae?

Striae wordt ook wel huidstriemen, groeistrepen of stretch marks genoemd. Striae zijn lijnvormige littekens van de opperhuid en de lederhuid. Deze lijnen zijn atrofisch, dat wil zeggen dat er sprake is van verlies van weefsel. Er ontstaan fijne rimpels die de splijtlijnen van de huid volgen. De huid is hier doorschijnender. In het begin kunnen striae vlak en glad aanvoelen en rozig van kleur zijn. Na maanden tot jaren verdwijnt de roze kleur en worden ze wit. Meestal zijn de striae dan ook minder opvallend.

Veelgestelde vragen

over striae

Striae ontstaan op plaatsen waar er veel rek op de huid staat. Het komt veel voor bij meisjes in de leeftijdscategorie 10-16 jaar (70%) en bij zwangere vrouwen in de zesde en zevende maand van de zwangerschap (bijna 50%). Ook mannen kunnen last hebben van het ontstaan van striae. Het stevige netwerk van bindweefselvezels is plaatselijk beschadigd. Door een groeispurt rekt de huid op in korte tijd op. Of er striemen ontstaan kan te maken hebben met hormonen en erfelijkheid. Ook kunnen er striae ontstaan bij sterk overgewicht en het gebruik van steroïden.

U kunt thuis de huid goed gehydrateerd houden door deze regelmatig in te smeren. Ook regelmatig scrubben helpt om de huidcellen actief te houden. Een verbeterde doorbloeding door voldoende beweging en regelmatige massage zou ook verergering kunnen voorkomen. Voeding met een hoog gehalte aan vitamine C heeft een bewezen effect op de aanmaak van collageen in de huid. Houdt uw gewicht op peil en drink genoeg water. Behandeling heeft het meeste effect bij rode striae (striae rubra). Hoe verser striae is, hoe succesvoller de behandeling.

Behandelingen

tegen striae

Behandeling van striae is gericht op het minder opvallend maken van de kleurverschillen en het versterken van het bindweefsel. Littekenweefsel kan nooit volledig verdwijnen. Met innovatieve behandelmethoden prikkelen we de bindweefselcellen tot aanmaak van collageen en elastine. Deze nieuwe bindweefselvezels vullen beetje bij beetje het reliëf van binnenuit op, waardoor de huid bij elke behandeling steeds sterker wordt. Daarnaast speelt de verhoogde doorbloeding een belangrijke rol. De stimulatie van nieuwe bloedvaatjes in de striemen zorgt voor aanvoer van extra zuurstof en voedingstoffen en vermindering van kleurverschil. Voor de onderstaande huidtherapeutische behandelingen geldt dat deze meerdere malen in kuurvorm uitgevoerd moeten worden voor optimaal resultaat. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst en vorm van de striae. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u.